Facebook

czwartek, 20 grudnia 2012

Rogaliki orzechowe, rogaliki migdałowe

Boże Narodzenie to idealny czas na pieczenie i jedzenie ciasteczek :)
Ten przepis jest sprawdzonym przepisem mojej Babci, która piecze orzechowe różki od wielu lat.
Moje są również smaczne ale jak to w życiu bywa tylko zbliżone do ideału :)
Serdecznie zapraszam !

Składniki:
300 g mąki krupczatki
200 g masła
3 surowe żółtka
50 g cukru (puder lub kryształ)
1 cukier waniliowy
100 g mielonych orzechów lub migdałów
cukier puder do posypania

Wykonanie:
Z podanych składników zagniatam ciasto.
Owijam je w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 30 minut.
Z chłodnego ciasta formuję małe rogaliki.
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i układam gotowe ciasteczka.
Rogaliki piekę w temperaturze 180-200 stopni przez około 15 minut lub do zarumienienia.
Gotowe posypuję cukrem pudrem.

I gotowe!


Rogaliki dodaję do 5 akcji:
Smakowite PrezentyWonderful dream!Ciastka na jeden kęs - NAGRODA


3 komentarze:

  1. Planuję robić takie na Sylwestra, muszę zapamiętać przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja bardzo ubolewam nad tym, że jestem chora i brak mi energii na jakiekolwiek pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  3. polecam!rewelacyjnie smakują!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)