Facebook

sobota, 2 lutego 2013

Zapiekanka makaronowa z warzywami, boczkiem i mozzarellą


Moją inspiracją była zapiekanka makaronowa Pascala Brodnickiego z reklamy Lidla.
Wprowadziłam kilka drobnych zmian, szczególnie w ilości składników sosu.
 

 
Składniki:
makaron farfalle
1 cebula
1 brokuł
pomidory (u mnie rzymskie, w przepisie koktajlowe)
boczek
mozzarella
ser żółty (w przepisie Gran Padano)
 
1 jajko
100 ml smietanki 30%
sól, pieprz
 
Wykonanie:
Makaron gotuję al dente w lekko osolonej wodzie.

Cebulę drobno siekam, a boczek kroję w cienkie paseczki.
Boczek podsmażam na teflonowej patelni, po dłuższej chwili dodaję cebulę.
Całośc dokładnie mieszam i odstawiam.

Pomidory rzymskie obieram ze skórki i kroję na ćwiartki (koktajlowe wystarczy przeciąć na połówki).
Mozzarellę kroję w grubą kostkę.
 
Brokuły dzielę na małe różyczki i gotuję w lekko osolonej wodzie. Powinny być półtwarde.
 
W miseczce łączę śmietanę z jednym jajkiem i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
 
Do naczynia żaroodpornego wrzucam makaron i polewam sosem śmietanowym.
Dodaję brokuły, pomidory,boczek z cebulą i mozzarellę.
Całość delikatnie mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem a koniec posypuję startym żółtym serem.
 
Zapiekankę wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekam około 30 minut.
 
I gotowe!
 
 
Zimowe szaleństwa 
 


3 komentarze:

  1. mmmm! same smakowitości w tym naczynku ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne kolory.....uwielbiam takie dania, ktore zachecaja juz samym wygladem, nie wspominajac o polaczeniu takich smakow jak warzywa, makaron i mozzarella !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko, co lubię najbardziej :) Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)