Facebook

niedziela, 19 stycznia 2014

Bezy Pavlovej z kremem limonkowym, egzotycznym owocami i nutką czekolady

Beza Pavlovej to jeden z moich ulubionych deserów.
Prezentowałam już tutaj:
oraz 

Zastanawiałam się jak można by przełamać słodki smak tego deseru i inspirację znalazłam u Małgosi ze Smaków Alzacji. 
Krem limonkowy okazał się być strzałem w 10! 
Aby podkreślić jego wyrazistość podwoiłam ilośc limonki.
Wyszło pysznie!

Serdecznie zapraszam.

Składniki na 6 mini torcików bezowych:
4 białka
150 g drobnego cukru
szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
250 g mascarpone
200 ml śmietany 30%
cukier puder
1-2 limonki
egzotyczne owoce: kiwi, mandarynki, winogrona, banan
gorzka czekolada

Wykonanie:
Beza:

Piekarnik rozgrzewam do 150 stopni (z termoobiegiem).
Na papierze do pieczenia rysuję koła o średnicy około 10 cm.
Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera.
Pod koniec miksowania dodaję po łyżce cukru do wykończenia materiału, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Masę bezową wykładam na przygotowany wcześniej papier i wyrównuje boku ku górze.
Bezy wstawiam do nagrzanego na 150 stopni (z termoobiegiem) piekarnika na 5 minut,
potem zmniejszam temperaturę do 125 stopni i piekę jeszcze około 60 minut (przykrywając je papierem aby zbytnio nie zbrązowiały).
Idealne bezy  powinny być na zewnątrz suche i chrupiące a w środku mieć puszystą piankę.
Gotowe torciki bezowe studzę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Krem limonkowy:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno.
Mascarpone łączę z sokiem z 2 limonek.
Dodaję cukier puder wedle uznania.
Masę serową delikatnie mieszam ze śmietaną.

Bezy dekoruję kremem, ozdabiam owocami i całość oprószam startą gorzką czekoladą.

I gotowe!



4 komentarze:

  1. Bardzo się cieszę że posmakowal ci krem...ja uwielbiam beze z kwaśnym kremem bo właśnie przełamuje smaki...szkoda że nie dołączyłas do wypieku solanek wczoraj...co tydzień mamy wspólny wypiek pieczywa na sobotnie śniadanie. Robię wydarzenie na fb i podaję szczegóły ale u mnie na profilu też znajdziesz info gdybyś miała czas i ochotę piec z nami*) całuje

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda:D z takim kremem to musi być niebo w gębie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny deser! Beza, krem i owoce, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. rewelacja, ja bezy uwielbiam i aż mi ochota przyszła

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)