Facebook

piątek, 17 stycznia 2014

Omlet z szynką szwarcwaldzką i oliwkami

Bardzo lubię jeść jajka na śniadanie.
Często zajadam się jajecznicą, zapiekam je w piekarniku lub robię przeróżne omlety.
Tym razem postanowiłam przyrządzić omlet w wersji wytrawnej i wykorzystać ulubione oliwki i szynkę szwarcwaldzką.
Zawsze korzystam ze swojskich jaj, dlatego proszę zauważyć jaki piękny żółty kolor ma mój omlet.

Serdecznie zapraszam !!!

Składniki:
2 jaja
szynka szwarcwaldzka
czarne i zielone oliwki
cebulka dymka
sól, kolorowy pieprz
masło klarowane

Wykonanie:
Jaja rozkłócam widelcem  i wylewam na dobrze rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła klarowanego.
Po chwili dodaję pokrojone na plastry oliwki i szynkę szwarcwaldzką.
Całość posypuję posiekana dymka i oprószam świeżo zmieloną solą i kolorowym pieprzem.
Czekam aż omlet nabierze pożądanej konsystencji.
Gotowy omlet delikatnie suwam na talerz i natychmiast podaję ze świeżym pieczywem.

I gotowe!



2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)