Facebook

środa, 29 stycznia 2014

Rozmarynowy kurczak z warzywami

Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować kurczaka według przepisu z opakowania mieszanki przypraw Kamis Kulinarne Inspiracje (Kurczak z rozmarynem) z moimi modyfikacjami.

Jest to pomysł na danie jednogarnkowe.
Mięso jest kruche i dobrze doprawione, a dodatek ziemniaków oraz warzyw sprawia, że efektem jest pełnowartościowe, sycące danie.
Idealne na niedzielny obiad czy kolację na ciepło.
Całość fajnie się komponuje i pięknie pachnie.

Taki gotowy zestaw przypraw nie jest tani (około 5 zł), ale  jest dobrym pomysłem dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z kuchnią i jeszcze nie do końca potrafią komponować odpowiednie smaki.
Oraz dla wszystkich tych którzy gotują od czasu do czasu i nie chcą mieć w szufladzie wielu przypraw, które jak wiadomo wietrzeją i tracą swoje właściwości.



Składniki:
(w skład wchodzi papryka słodka, tymianek, oregano, rozmaryn i czosnek)
pałki z kurczaka - 8 sztuk
małe cebulki
marchewki
ziemniaki
fasolka szparagowa (u mnie mrożona zielona)
sól, pieprz
1-1,5 łyżki miodu
olej





Wykonanie:
Pałki z kurczaka nacieram słodką papryką, czosnkiem i oprószam solą oraz kolorowym pieprzem. 
Odstawiam w chłodne miejsce.
Wszystkie warzywa (z wyjątkiem fasolki) obieram ze skóry.
Ziemniaki i marchewkę kroję na kawałki, a cebule na ćwiartki .
Ziemniaki skrapiam olejem i posypuję rozmarynem.
Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju i obsmażam kurczaka ze wszystkich stron.
Na drugiej patelni karmelizuję miód i wrzucam na chwilę marchewki, cebule i fasolkę. Delikatnie mieszam aby miód pokrył wszystkie warzywa.
Na dno naczynia żaroodpornego wsypuję ziemniaki. 
Na to układam pałki kurczaka, które doprawiam ognistą mieszanką przypraw Kamis oraz tymiankiem.
Na wierzch rozkładam warzywa i całość oprószam oregano.
Potrawę piekę w piekarniku nagrzanym na 180-200 stopni do momentu aż warzywa będą miękkie a mięso upieczone (ok. 1-1,5h)

I gotowe!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)