Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować kurczaka według przepisu z opakowania mieszanki przypraw Kamis Kulinarne Inspiracje (Kurczak z rozmarynem) z moimi modyfikacjami.
Jest to pomysł na danie jednogarnkowe.
Mięso jest kruche i dobrze doprawione, a dodatek ziemniaków oraz warzyw sprawia, że efektem jest pełnowartościowe, sycące danie.
Idealne na niedzielny obiad czy kolację na ciepło.
Całość fajnie się komponuje i pięknie pachnie.
Taki gotowy zestaw przypraw nie jest tani (około 5 zł), ale jest dobrym pomysłem dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z kuchnią i jeszcze nie do końca potrafią komponować odpowiednie smaki.
Oraz dla wszystkich tych którzy gotują od czasu do czasu i nie chcą mieć w szufladzie wielu przypraw, które jak wiadomo wietrzeją i tracą swoje właściwości.
Jest to pomysł na danie jednogarnkowe.
Mięso jest kruche i dobrze doprawione, a dodatek ziemniaków oraz warzyw sprawia, że efektem jest pełnowartościowe, sycące danie.
Idealne na niedzielny obiad czy kolację na ciepło.
Całość fajnie się komponuje i pięknie pachnie.
Taki gotowy zestaw przypraw nie jest tani (około 5 zł), ale jest dobrym pomysłem dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z kuchnią i jeszcze nie do końca potrafią komponować odpowiednie smaki.
Oraz dla wszystkich tych którzy gotują od czasu do czasu i nie chcą mieć w szufladzie wielu przypraw, które jak wiadomo wietrzeją i tracą swoje właściwości.
(w skład wchodzi papryka słodka, tymianek, oregano, rozmaryn i czosnek)
pałki z kurczaka - 8 sztuk
małe cebulki
marchewki
ziemniaki
fasolka szparagowa (u mnie mrożona zielona)
sól, pieprz
1-1,5 łyżki miodu
olej
Wykonanie:
Pałki z kurczaka nacieram słodką papryką, czosnkiem i oprószam solą oraz kolorowym pieprzem.
Odstawiam w chłodne miejsce.
Wszystkie warzywa (z wyjątkiem fasolki) obieram ze skóry.
Ziemniaki i marchewkę kroję na kawałki, a cebule na ćwiartki .
Ziemniaki skrapiam olejem i posypuję rozmarynem.
Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju i obsmażam kurczaka ze wszystkich stron.
Na drugiej patelni karmelizuję miód i wrzucam na chwilę marchewki, cebule i fasolkę. Delikatnie mieszam aby miód pokrył wszystkie warzywa.
Na dno naczynia żaroodpornego wsypuję ziemniaki.
Na dno naczynia żaroodpornego wsypuję ziemniaki.
Na to układam pałki kurczaka, które doprawiam ognistą mieszanką przypraw Kamis oraz tymiankiem.
Na wierzch rozkładam warzywa i całość oprószam oregano.
Potrawę piekę w piekarniku nagrzanym na 180-200 stopni do momentu aż warzywa będą miękkie a mięso upieczone (ok. 1-1,5h)
I gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)