Składniki na 1 porcję:
1 jajko
1 płaska łyżka domowego cukru waniliowego
1 kopiata łyżka mąki
szczypta soli
100 g serka wiejskiego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
tłuszcz do smażenia
owoce: banan, mandarynka, złote kiwi
miód
Wykonanie:
Oddzielam białka od żółtek.
Żółtka ucieram z cukrem waniliowym na puszysty krem, a białka ubijam na sztywno ze szczypta soli.
Do masy jajecznej dodaję serek wiejski, ekstrakt waniliowy oraz mąkę i całość dokładnie mieszam.
Na końcu dodaję białka i ponownie delikatnie mieszam.
Placuszki piekę na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
Podaję z owocami i miodem.
I gotowe!
Z serkiem wiejskim w środku jeszcze nie jadłam, ale są na mojej liście do wypróbowania :) Wygląda cudownie ta wieżyczka!
OdpowiedzUsuńUwielbiam je! :)
OdpowiedzUsuń