Facebook

piątek, 24 stycznia 2014

Placuszki z serkiem wiejskim


Składniki na 1 porcję:
1 jajko
1 płaska łyżka domowego cukru waniliowego
1 kopiata łyżka mąki
szczypta soli
100 g serka wiejskiego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
tłuszcz do smażenia

owoce: banan, mandarynka, złote kiwi
miód

Wykonanie:
Oddzielam białka od żółtek.
Żółtka ucieram z cukrem waniliowym na puszysty krem, a białka ubijam na sztywno ze szczypta soli.
Do masy jajecznej dodaję serek wiejski, ekstrakt waniliowy oraz mąkę i całość dokładnie mieszam.
Na końcu dodaję białka i ponownie delikatnie mieszam.
Placuszki piekę na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
Podaję z owocami i miodem.

I gotowe!



3 komentarze:

  1. Z serkiem wiejskim w środku jeszcze nie jadłam, ale są na mojej liście do wypróbowania :) Wygląda cudownie ta wieżyczka!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)