Źródło: Kuchnia Lidla. z moimi modyfikacjami.
Składniki:
Burger:
mięso mielone wieprzowo-wołowe
kukurydza z puszki
zielona i czerwona papryka
mała cebulka
brązowy cukier
oliwa z oliwek
bułka tarta
bułki do hamburgerów
czerwona i biała cebula
czerwona i biała cebula
pomidor
ketchup
roszponka lub sałata
Wykonanie:
Do miski wrzucam mięso mielone i dodaje do niego pokrojoną na drobną kostkę paprykę (2 kolory), cebulę i kukurydzę z puszki.
Całość dokładnie mieszam i skrapiam oliwą z oliwek.
Następnie doprawiam do smaku solą morską, kolorowym pieprzem, chili, słodką i ostrą papryką oraz brązowym cukrem.
Dodaję bułkę tartą (2 łyżki na 0.5 kg mięsa).
Formuję z masy burgery i odstawiam do lodówki aby stężały.
Burgery piekę z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej odrobiną oliwy.
W międzyczasie podpiekam na rumiano bułki.
Spód bułki smaruję ketchupem i układam kolejno burgera, roszponkę, plasterki cebuli, pomidora i paprykę.
Całość przykrywam wierzchnią częścią bułki również posmarowaną ketchupem.
I gotowe!
Mnie też bardzo smakował. Ciekawa odmiana dla zwykłego burgera. Lubie śledzić przepisy z Lidla ;) A Ciebie zapraszam serdecznie na mojego fun paga na facebooku.
OdpowiedzUsuń