Facebook

piątek, 31 stycznia 2014

Grillowany burger teksański z papryką i kukurydzą

Źródło: Kuchnia Lidla. z moimi modyfikacjami.

Składniki:
Burger:
mięso mielone wieprzowo-wołowe
kukurydza z puszki
zielona i czerwona papryka
mała cebulka 
brązowy cukier
oliwa z oliwek
bułka tarta

bułki do hamburgerów
czerwona i biała cebula
pomidor
ketchup
roszponka lub sałata

Wykonanie:
Do miski wrzucam mięso mielone i dodaje do niego pokrojoną na drobną kostkę paprykę (2 kolory), cebulę i kukurydzę z puszki.
Całość dokładnie mieszam i skrapiam oliwą z oliwek.
Następnie doprawiam do smaku solą morską, kolorowym pieprzem, chili słodką i ostrą papryką oraz brązowym cukrem.
Dodaję bułkę tartą (2 łyżki na 0.5 kg mięsa).
Formuję z masy burgery i odstawiam do lodówki aby stężały.
Burgery piekę z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej odrobiną oliwy.
W międzyczasie podpiekam na rumiano bułki.
Spód bułki smaruję ketchupem i układam kolejno burgera, roszponkę, plasterki cebuli, pomidora i paprykę.
Całość przykrywam wierzchnią częścią bułki również posmarowaną ketchupem.

I gotowe!



2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Mnie też bardzo smakował. Ciekawa odmiana dla zwykłego burgera. Lubie śledzić przepisy z Lidla ;) A Ciebie zapraszam serdecznie na mojego fun paga na facebooku.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)