Facebook

piątek, 31 stycznia 2014

Rumowa czekolada na gorąco

Czekolada na gorąco zawsze wprowadza mnie w dobry nastrój.
Rozgrzewa i rozluźnia.
Jest idealnym napojem na mroźne zimowe popołudnia oraz romantyczne wieczory we dwoje.

Prezentowałam już Wam:
gorącą czekoladę z cynamonem
słodką czekoladę na gorąco z piankami
oraz
czekoladę na gorąco po meksykańsku

Dzisiaj chcę Wam zaproponować czekoladę w wersji dla dorosłych.
 Z  rumem i pyszną pianką.

Zapraszam!

Składniki na 3-4 porcje:
800 ml mleka
100 g deserowej/gorzkiej czekolady
4-5 łyżeczek gorzkiego kakao
cukier (opcjonalnie)
rum (ilość wg. smaku)
śmietana 30%

Wykonanie:
Kremówkę ubijam na sztywno.
750 ml mleka podgrzewam w garnuszku.
Pozostałe 50 ml łączę z kakao, energicznie mieszam, aż do całkowitego rozpuszczenia i wlewam do ciepłego mleka.
Czekoladę kruszę na kawałki i wsypuję do ciepłej mleczno-kakaowej mieszanki.
Mieszam, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą a napój osiągnie pożądaną temperaturę.
Ściągam garnek z gazu i wlewam rum (ilość według preferencji).
Rozlewam do filiżanek, dekoruję kleksem bitej śmietany i oprószam startą gorzką czekoladą

I gotowe!



2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)