Facebook

wtorek, 22 kwietnia 2014

Sałatka ze śledziem i jajkiem w jogurtowym sosie

Bardzo lubię sałatki ze śledziem.
Moją ulubioną jest śledź "pod szubą"
Niestety najczęściej są one z dodatkiem kalorycznego majonezu.
Tym razem prezentuję wersję light z sosem jogurtowym.

Zainspirowałam się przepisem na śledzia z ziemniakami z kwietniowego czasopisma Claudia 
(nr 4/2014), str. 120.

Składniki:
filety śledziowe solone
jabłko
ziemniaki
cebula
kiszone ogórki
kapary
jajka
sok z cytryny

Sos:
jogurt naturalny
majonez (opcjonalnie)
sól, pieprz
koperek

Wykonanie:
Filety śledziowe zalewam zimna wodą i moczę około 2 godzin.
Następnie opłukuje je, suszę i kroję na kawałki.
Jabłko obieram ze skóry, kroję w kostkę i skrapiam sokiem z cytryny.
Ziemniaka gotuję i kroję w kostkę.
Cebulę drobno siekam.
Ogórka kroję w kostkę.
Wszystkie powyższe składniki dokładnie mieszam. 
Dodaję kapary
Sałatkę polewam jogurtem (czasami dodaję odrobinę majonezu) wymieszanym z posiekanym koperkiem i doprawionym do smaku solą i pieprzem.
Potrawę dokładnie mieszam i chłodzę.
Przed podaniem dekoruję ugotowanymi na twardo jajkami i posypuję koperkiem.
Jajka można również pokroić w kostkę i delikatnie wymieszać z sałatką przed dodaniem sosu.

I gotowe!


Jajka na Wielkanoc

Lekka WielkanocZdrowy tryb życia


2 komentarze:

  1. U mnie w Święta były śledzie z sosem tatarskim. Taką sałatkę chętnie wypróbuję niedługo. Zapraszam do udziału w mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mopsiku postaram się coś przygotować w związku z Pieczarkowym Tygodniem :)
      A co do śledzi to nigdy nie przygotowywałam w domu sosu tatarskiego ale natchnęłaś mnie. Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)