Facebook

poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Smażone serniczki

Słodkie, rozpływające się w ustach serniczki.
Smak dzieciństwa.
Idealne na śniadanie lub na deser.
Niezwykle szybkie i proste w przygotowaniu.

Polecam !

Składniki:
2-3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka domowego cukru waniliowego
1 jajko
tłuszcz do smażenia
cukier puder

Wykonanie:
Wszystkie składniki delikatnie miksuję.
Rozgrzewam patelnie i nakładam po malej łyżce ciasta formując placuszki.
Smażę na złoty kolor z obydwu stron.
Serniczki podaję na ciepło posypane cukrem pudrem.

I gotowe!


Smaki dzieciństwa

7 komentarzy:

  1. Często takie robię :) Zajadamy się nimi z córeczką ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie placuszki :)
    Zapraszam do mnie po wyroznienie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze tylko dodam, ze smazylam na oleju kokosowym:))) PYCHA!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. a jesli placuszki przylegaja do patelni, co zrobic???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patelnia powinna być dobrze rozgrzana. Można też podłożyć ciut więcej tłuszczu przed smażeniem pierwszych sztuk. Ale najlepiej używać w tym celu patelni z powłoką ceramiczną - wtedy nic nie przywiera.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Ostatnio uwielbiam placuszki z banana, teraz pora na sernikowe :) dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)