Facebook

sobota, 5 maja 2012

Jabłka z rodzynkami w cieście francuskim

Pomysł na szybką przekąskę.

Pomysł na coś słodkiego, gdy goście już w drodze ;)



Składniki:
  • 3 jabłka
  • gotowe ciasto francuskie
  • rodzynki
  • płatki migdałowe
  • masło
  • cukier + cynamon (ja użyłam cukru z cynamonem w posypce)
  • cynamon
  • jajko (opcjonalnie)
Wykonanie:
Jabłka dokładnie myję, obieram ze skórki i kroje w cząstki.
Rodzynki zalewam gorącą wodą.
Jabłka rumienię na rozgrzanej patelni z odrobiną roztopionego masła. Dodaję cukier z cynamonem do smaku. Duszę pod przykryciem aż zmiękną. Pod koniec dodaję rodzynki i płatki migdałowe.
Ciasto francuskie kroję na duże prostokąty. Na środek układam farsz jabłkowy i sklejam przeciwległe rogi.
Można posmarować roztrzepanym jajkiem lub białkiem.
Gotowe posypuję cynamonem.
Zapiekam około 15-20 minut w rozgrzanym na 200 stopni piekarniku.

I gotowe!


Przepis dodaję do 6  akcji:

Przekąski na SESJĘ
Smakołyki na pikniki Czas na piknik 2012 Słodkie jabłuszka

4 komentarze:

  1. mmm ale kuszące pyszności! mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację były mniam, mniam :D polecam !!!

      Usuń
  2. uwielbiam ciasto francuskie a w połączeniu z jabłkami musi tworzyć cudo! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)