Pomysł na szybką przekąskę.
Pomysł na coś słodkiego, gdy goście już w drodze ;)
Składniki:
- 3 jabłka
- gotowe ciasto francuskie
- rodzynki
- płatki migdałowe
- masło
- cukier + cynamon (ja użyłam cukru z cynamonem w posypce)
- cynamon
- jajko (opcjonalnie)
Jabłka dokładnie myję, obieram ze skórki i kroje w cząstki.
Rodzynki zalewam gorącą wodą.
Jabłka rumienię na rozgrzanej patelni z odrobiną roztopionego masła. Dodaję cukier z cynamonem do smaku. Duszę pod przykryciem aż zmiękną. Pod koniec dodaję rodzynki i płatki migdałowe.
Ciasto francuskie kroję na duże prostokąty. Na środek układam farsz jabłkowy i sklejam przeciwległe rogi.
Można posmarować roztrzepanym jajkiem lub białkiem.
Gotowe posypuję cynamonem.
Zapiekam około 15-20 minut w rozgrzanym na 200 stopni piekarniku.
I gotowe!
Przepis dodaję do 6 akcji:
mmm ale kuszące pyszności! mniam ;)
OdpowiedzUsuńMasz rację były mniam, mniam :D polecam !!!
Usuńuwielbiam ciasto francuskie a w połączeniu z jabłkami musi tworzyć cudo! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMmmmmm smakowitości :-)
OdpowiedzUsuń