Podobnie przyrządzony schab jadłam w Petersburgu. Bardzo mi zasmakował i postanowiłam spróbować go "odtworzyć" w domu...
Składniki:
- schab
- starty żółty ser
- majonez
- szynka
- cebula
- sól, pieprz
Kotlet schabowy lekko rozbijam tłuczkiem i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Mięso opiekam na patelni grillowej. Podsmażam również pokrojoną w piórka cebulę i szynkę.
W międzyczasie łączę starty żólty ser z majonezem i dokładnie mieszam.
Kiedy kotlet jest dobrze wysmażony układam na niego kolejno szynkę i cebulę a na wierzch masę majonezowo-serową.
Tak przygotowane mięso można zapiec w piekarniku (wtedy jest najlepsze) albo przykryć pokrywką i poddusić na patelni.
I gotowe!
zdecydowanie moje klimaty:) trafia na listę potraw do zrobienia:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) ostatnimi czasy pilnie studiuję kuchnię rosyjską i mam nadzieję w niedalekiej przyszłości podzielić się moimi wynikami kulinarnymi z Czytelnikami.
Usuńświetny! odmienny schabowy ucieszy każdego
OdpowiedzUsuńWidzę, że tradycyjnie u Ciebie. Ja już nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam schabowego :)Chyba u teściów :)
OdpowiedzUsuńwarto siegać do tradycji i aranżować ją na swój własny sposób ;)
Usuńmmm pysznie i zdrowo! uwielbiam takiego kotlecika :D
OdpowiedzUsuń