Facebook

niedziela, 6 maja 2012

Schab pod majonezowo-serową pierzynką


Podobnie przyrządzony schab jadłam w Petersburgu. Bardzo mi zasmakował i postanowiłam spróbować go "odtworzyć" w domu...



Składniki:
  • schab
  • starty żółty ser
  • majonez
  • szynka
  • cebula
  • sól, pieprz
Wykonanie:
Kotlet schabowy lekko rozbijam tłuczkiem i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Mięso opiekam na patelni grillowej. Podsmażam również pokrojoną w piórka cebulę i szynkę.
W międzyczasie łączę starty żólty ser z majonezem i dokładnie mieszam.
Kiedy kotlet jest dobrze wysmażony układam na niego kolejno szynkę i cebulę a na wierzch masę majonezowo-serową.
Tak przygotowane mięso można zapiec w piekarniku (wtedy jest najlepsze) albo przykryć pokrywką i poddusić na patelni.

I gotowe!




6 komentarzy:

  1. zdecydowanie moje klimaty:) trafia na listę potraw do zrobienia:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) ostatnimi czasy pilnie studiuję kuchnię rosyjską i mam nadzieję w niedalekiej przyszłości podzielić się moimi wynikami kulinarnymi z Czytelnikami.

      Usuń
  2. świetny! odmienny schabowy ucieszy każdego

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, że tradycyjnie u Ciebie. Ja już nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam schabowego :)Chyba u teściów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warto siegać do tradycji i aranżować ją na swój własny sposób ;)

      Usuń
  4. mmm pysznie i zdrowo! uwielbiam takiego kotlecika :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)