Pozwoliłam sobie tylko lekko zmodyfikować przepis pod względem ilości cukru, bitej śmietany i wykonania biszkoptu :)
Tort jest pyszny,cieszy oko wyglądem i przypadł do gustu Mojej Mamie.
Serdecznie polecam !!!
Składniki:
Krem waniliowy:
2 żółtka
2 łyżki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
250 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub laska wanilii
Biszkopt na tortownicę o średnicy 23-24 cm:
3 jajka
100-150 g cukru (w oryginalnym przepisie jest 250 g)
5 łyżek gorącej wody (u Nigelli 90 ml)
1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g mąki (u Nigelli 150 g)
szczypta soli
50 g cukru pudru
masło do foremki
Dekoracja i nadzienie tortu:
truskawki
200 ml śmietany 30% (w oryginalnym przepisie jest 500 ml)
cukier puder
Wykonanie:
Dzień 1
Krem waniliowy:
Do rondelka wlewam szklankę mleka, dodaję 2 łyżki cukru i 2 żółtka. Dokładnie mieszam.
Garnek stawiam na małym ogniu i podgrzewam stale mieszając.
Dodaję ziarenka z laski wanilii.
Kiedy masa jest już ciepła dodaję 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (najlepiej wcześniej przesianej aby nie tworzyły się grudki).
Całość dokładnie mieszam, aż krem zgęstnieje.
Rondelek ściągam z ognia a krem przekładam do chłodnego naczynia.
Można dodać ekstrakt waniliowy.
Przestudzony krem wstawiam do lodówki.
Biszkopt:
Do garnka wrzucam 3 żółtka i cukier a następnie szybko wlewam 5 łyżek gorącej wody i całość ucieram mikserem na puszytą masę.
Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam je na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodaję cukier puder.
Przesianą mąkę łączę z proszkiem do pieczenia.
Masę jajeczną delikatnię łączę z pianą.
Następnie powoli dodaję mąkę i ostrożnie mieszam całość.
Spód tortownicy zabezpieczam papierem do pieczenia a boki masłem.
Ciasto wyylewam do formy i wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Piekę około 30-45 minut.
Dzień 2:
Śmietanę kremówkę ubijam z dodatkiem cukru pudru.
Truskawki obieram z szypułek, myję i odstawiam do wyschnięcia.
Do kremu waniliowego dodaję 2 łyzki bitej śmietany i delikatnie mieszam.
Biszkopt kroję na 2 lub 3 częsci w zależności od wysokości.
Spód tortu smaruję kremem waniliowo-śmietanowym i rozkładam truskawki. Małe układam w całości, większe mozna pokroić na platerki.
Tak przygotowany tort przykrywam drugą częścią biszkopu.
Wierzch smaruję bitą śmietaną i dekoruję truskawkami.
Jeżeli ktoś lubi bitą śmietanę to można ubić więcej kremówki i udekorować również boki.
Tort najlepiej schłodzić przed podaniem w lodówce.
I gotowe!
Tort dodaję do 6 akcji kulinarnych:
jest przepiękny i napewno przepyszny!
OdpowiedzUsuńsmakowicie wyszło! super :) dziękuję za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi ochoty na ciasto z truskawkami, poproszę kawałek.;P
OdpowiedzUsuń