Facebook

czwartek, 3 maja 2012

Świeży szpinak z jajkiem i ziemniakami

Ostatnio zaniedbałam trochę moje blogowe wpisy ale dzisiaj powracam z pomysłem jak przygotować proste i nieskomplikowane danie na wiosenny obiad.

Świeży szpinak jest zdrowy i zawiera dużą ilość żelaza i fosoru.

Nie każdy jednak wie, jak dobrze go przyrządzić, a to bardzo prosty przepis...

Zapraszam!


Składniki:
  • liśce świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • sól, pieprz
  • masło
  • ziemniaki
  • jajko
  • szczypiorek
Wykonanie:
Szpinak dokładnie płuczę w letniej wodzie. Nastepnie odcinam łodygi i jeszcze raz dokładnie opłukuję.
Na osoloną i gotującą się wodę wrzucam szpinak i czekam, aż się zagotuję. Odcedzam i odstawiam do okapnięcia
Na patelni roztapiam odrobinę masła i wrzucam drobno posiekaną cebulkę. Po chwili dorzucam rozgnieciony czosnek. Całość dokładnie mieszam i pilnuję aby czosnek się nie przypalił.
Szpinak kroję i wrzucam na patelnie. Przykrywam pokrywką i co jakiś czas dokladnie mieszam.
Stopien podsmżenia szpinaku zależy od indywidualnych upodobań :)

Podaję z ziemniakami opruszonymi szczypiorkiem i jajkiem sadzonym.
I gotowe!



Wpis dodaję do 2 akcji:

Przekąski na SESJĘ

2 komentarze:

  1. mmm uwielbiam takie obiady w ciepłe dni! ;)

    ostatnio miałam podobne, tylko zamiast szpinaku chłodnik lub kefir mniam! ze szpinakiem msui być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)