Ostatnio zaniedbałam trochę moje blogowe wpisy ale dzisiaj powracam z pomysłem jak przygotować proste i nieskomplikowane danie na wiosenny obiad.
Świeży szpinak jest zdrowy i zawiera dużą ilość żelaza i fosoru.
Nie każdy jednak wie, jak dobrze go przyrządzić, a to bardzo prosty przepis...
Zapraszam!
Składniki:
Szpinak dokładnie płuczę w letniej wodzie. Nastepnie odcinam łodygi i jeszcze raz dokładnie opłukuję.
Na osoloną i gotującą się wodę wrzucam szpinak i czekam, aż się zagotuję. Odcedzam i odstawiam do okapnięcia
Na patelni roztapiam odrobinę masła i wrzucam drobno posiekaną cebulkę. Po chwili dorzucam rozgnieciony czosnek. Całość dokładnie mieszam i pilnuję aby czosnek się nie przypalił.
Szpinak kroję i wrzucam na patelnie. Przykrywam pokrywką i co jakiś czas dokladnie mieszam.
Stopien podsmżenia szpinaku zależy od indywidualnych upodobań :)
Podaję z ziemniakami opruszonymi szczypiorkiem i jajkiem sadzonym.
I gotowe!
Świeży szpinak jest zdrowy i zawiera dużą ilość żelaza i fosoru.
Nie każdy jednak wie, jak dobrze go przyrządzić, a to bardzo prosty przepis...
Zapraszam!
Składniki:
- liśce świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- cebula
- sól, pieprz
- masło
- ziemniaki
- jajko
- szczypiorek
Szpinak dokładnie płuczę w letniej wodzie. Nastepnie odcinam łodygi i jeszcze raz dokładnie opłukuję.
Na osoloną i gotującą się wodę wrzucam szpinak i czekam, aż się zagotuję. Odcedzam i odstawiam do okapnięcia
Na patelni roztapiam odrobinę masła i wrzucam drobno posiekaną cebulkę. Po chwili dorzucam rozgnieciony czosnek. Całość dokładnie mieszam i pilnuję aby czosnek się nie przypalił.
Szpinak kroję i wrzucam na patelnie. Przykrywam pokrywką i co jakiś czas dokladnie mieszam.
Stopien podsmżenia szpinaku zależy od indywidualnych upodobań :)
Podaję z ziemniakami opruszonymi szczypiorkiem i jajkiem sadzonym.
I gotowe!
Wpis dodaję do 2 akcji:
mmm uwielbiam takie obiady w ciepłe dni! ;)
OdpowiedzUsuńostatnio miałam podobne, tylko zamiast szpinaku chłodnik lub kefir mniam! ze szpinakiem msui być pyszne ;)
mniaaaaam :) zjadłabym :)
OdpowiedzUsuń