Przygotowując tą potrawę zainspirowałam się przepisem na Pitę z bananem i twarożkiem zamieszczoną w ostatnim numerze czasopisma Sól i Pieprz (maj-czerwiec, 3/2012) na stronie 43.
Ciekawy eksperyment.
Tortilla na słodko.
Godna polecenia !!!
Składniki:
miękki twarog
jogurt naturalny
tortilla
cynamon
kardamon
brązowy cukier
banan
czekolada
płatki migdałowe
Wykonanie:
Twaróg rozgniatam widelcem i łączę z odrobiną jogurtu naturalnego. Dodaję cynamon, kardamon i cukier trzcinowy.
Banana kroję na plasterki.
Tortillę podgrzewam na patelni.
Na tortilli rozkładam twarożek, banana i składam na pół.
Zapiekam z dwóch stron na złoty kolor.
Podaję z plasterkami bababa, roztopioną czekoladą i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
I gotowe!
Tortillę na słodko dodaję do 2 akcji:
ale pomysł, no proszę;)
OdpowiedzUsuńtortilla na słodko- zastanawiam się jak smakuje, ale jak mówisz, że pyszne to musi takie być! przynajmniej tak wygląda, mniam! ;)
OdpowiedzUsuńsmakuje dość ciekawie, myślę, że można ją połączyć również z serkiem homogenizowanym lub bieluchem :)
UsuńNatomiast pierwszy raz tortillę na słodko jadłam w Pizzy Hut :) tam są banany zawijane właśnie w tortillę. Trzeba tylko pamiętac aby była naturalna a nie smnakowa :)
Tortilla na słodko jest pyszna, wolę zdecydowanie bardziej niż słodkie naleśniki :) Szybkie i pyszne śniadanie :)
OdpowiedzUsuń