Facebook

środa, 12 września 2012

Omlet z szynką i cebulą

Składniki:
2 jajka
2 łyzki mleka
sól, pieprz
szczypiorek
2 - plasterki szynki
mała cebula
1/2 pomidora
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Szczypiorek myję i drobno siekam.
Jajka wbijam do miseczki i rozkłucam widelcem.
Dodaję 2 łyżki mleka oraz sól, pieprz i szczypiorek.
Całość dokładnie mieszam.

Szynkę kroję w paseczki a cebulę na plasterki.
Składniki podsmażam na teflonowej patelni z odrobiną tłuszczu.

Kiedy szynka z cebulą lekko się zarumienią wlewam na patelnię masę jajeczną.

Omlet podsmażam na średnim ogniu aż brzegi zaczną "odchodzić" od patelni.
Po 2-3 minutach przykrywam patelnie pokrywką aby góra dobrze się ścieła.

Pomidora kroję na plasterki.
Można go dodać do omleta w trakcie smażenia i lekko zapiec lub dodać na zimno juz na talerzu.

I gotowe!



Omlet dodaję do 2 akcji: 



2 komentarze:

  1. lubię klasyczne omlety i na wtrawnie

    OdpowiedzUsuń
  2. O, pyszny i pożywny omlet. Dawno takiego nie jadłam, ale narobiłaś mi apetytu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)