Facebook

niedziela, 12 maja 2013

Burgery z domowym sosem barbecue według Gordona Ramsey'a

Przepis na te przepyszne burgery z domowym sosem barbecue  podpatrzyłam w jednym z programów telewizyjnych Gordona Ramsey'a. Ciut go zmodyfikowałam i oto rezultaty.
Zapraszam !!!
Składniki:
Burgery:
mielone mięso wołowo-wieprzowe (u Gordona R.  wieprzowina)
boczek
szalotka
słodka papryka
sól, pieprz
przyprawa do mięsa mielonego
oliwa z oliwek
Sos barbecue:
cebula (u mnie czerwona)
2-3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
słodka papryka
brązowy cukier
kechup
sos pomidorowy z chilli
sól, pieprz
sos Worcester
bułki (u mnie z dynią)
liście młodego szpinaku
roszponka
Wykonanie:
Burgery:
Boczek kroję na drobną kostkę i smażę na patelni aż stanie się chrupiący.
Szalotkę drobno siekam i dodaję do mięsa.
Doprawiam solą i pieprzem i dokładnie wyrabiam.
Dodaję boczek, słodką paprykę i przyprawę do mięsa mielonego.
Całośc dokładnie mieszam i formuję małe lekko spłaszczone kotleciki.
Smaruje je oliwą z oliwek.
Piekę z dwóch stron na patelni grillowej.
Sos:
Na rozgrzaną patelnie wlewam odrobinę oliwy i dodaję drobno posiekaną cebulę z rozgniecionym czosnkiem.
Doprawiam solą i pieprzem.
Dokładnie mieszam.
Dodaję odrobinę brązowego cukru i słodką mieloną paprykę.
Ponownie mieszam.
Nastepnie wlewam sos Worcester.
Po chwili dodaję ketchup i odrobinę soku pomidorowego z chilli.
Ponownie doprawiam solą i pieprzem.
 Bułkę kroję na pół i podpiekam na patelni grillowej.
Na połowie rozkładam liście młodego szpianku i roszponkę.
Dodaję burgera i sos barbecue.
Przykrywam druga połową bułki.
I gotowe!

Taką kanapkę można jeść przez cały dzień począwszy od późnego śniadania lub brunchu, dlatego dodaję ją do akcji Śniadanie w maju w Barku "U Peli".

Czas na piknik z home&you! 

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)