Już po raz trzeci w maju odbywa się święto kuchni meksykańskiej, czyli Hola Mexico 3
organizowany przez Shinju.
Potrawy typowo meksykańskiej prezentuje na Podróżach Kulinarnych Świata, w zakładce kuchnia meksykańska, czyli tutaj.
Tym razem kuchnia meksykańska była po prostu inspiracją.
Obok typowo meksykańskich składników, takich jak pszenna tortilla, ser cheddar i przyprawy meksykańskie, pojawiły się również inne przysmaki, czyli pieczarki, cebula i salami.
Taki mezalians smakował pysznie :)
Quesadillas świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, dlatego mozna je zabrać ze sobą do pracy lub na piknik.
Przekąska pasuję równiez na śniadanie, dlatego ją do nowej akcji w Barku sałatkowym "U Peli" zatytułowanej Śniadanie w maju.
Serdecznie zapraszam !!!
Składniki:
pszenne tortille
salami
pieczarki
cebula
żółty ser (u mnie cheddar)
sos pomidorowy/salsa pomidorowa/sos taco
sól, pieprz
przyprawa do kuchni meksykańskiej Kamis
odrobina masła
Wykonanie:
Pieczarki oczyszczam, obieram ze skórki i kroję na plasterki.
Następnie duszę je na maśle i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Cebulę kroję w piórka a salami na paseczki.
Tortille smaruję odrobiną sosu i rozkładam pieczarki, cebulę i salami.
Całość posypuję startym serem cheddar i przyprawą do kuchni meksykańskiej.
Gotową tortillę przykrywam drugą tortillą.
Zapiekam w specjalnym opiekaczu aż ser się rozpuści.
Można to również zrobić to na patelni (np. grillowej), ale wtedy polecam używać jednej tortilli. Składniki rozkładać na połowie i przykryć drugą. Tak łatwiej operować potrawą przy przewracaniu na patelni.
I gotowe!
Z pieczarkami to moja ulubiona wersja :D NIe daje mięsa, ale czasem daje ser brie.. Pycha ;D
OdpowiedzUsuńKażda wariacja na temat ;) jest warta uwagi. Ja bardzo lubię tortille i często z nimi eksperymentuje.
Usuń