Facebook

sobota, 18 maja 2013

Tarta z kremowym mascarpone z białą czekoladą i owocami

19 maja jest Światowym Dniem Pieczenia.

Z tej okazji, ciut wcześniej ;) prezentuję przepis na pyszną tartę z owocami.
Na niedzielę i świętowanie wypiek idealny.

Składniki:

Tarta:
250 g mąki krupczatki
125 g masła
50 g cukru pudru
1 jajko

Nadzienie:
250 g serka mascarpone
100 g białej czekolady
200 ml smietany 30%

truskawki, mango, pomarańcza, banan (skropiony sokiem z cytryny)

Wykonanie:
Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem.
Dodaję jajko i miksuję przez około 30 sekund.
Dodaję mąkę i ponownie miksuję.
Zagniatam ciasto w kulkę, owijam folią i wkładam do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowywuję, wylepiam foremkę i nakłuwam widelcem.
Tartę piekę w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku z termoobiegiem około 15-20 minut do złotego koloru.
Gotową studzę w foremece.

Białą czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej, studzę i miksuję z serkiem mascarpone.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno.
Delikatnie mieszam obydwie masy.

Na gotowy spód tarty wykładam krem i dekoruję owocami.

I gotowe!






2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)