19 maja jest Światowym Dniem Pieczenia.
Z tej okazji, ciut wcześniej ;) prezentuję przepis na pyszną tartę z owocami.
Na niedzielę i świętowanie wypiek idealny.
Składniki:
Tarta:
Tarta:
250 g mąki krupczatki
125 g masła
50 g cukru pudru
1 jajko
Nadzienie:
250 g serka mascarpone
100 g białej czekolady
200 ml smietany 30%
truskawki, mango, pomarańcza, banan (skropiony sokiem z cytryny)
Wykonanie:
Nadzienie:
250 g serka mascarpone
100 g białej czekolady
200 ml smietany 30%
truskawki, mango, pomarańcza, banan (skropiony sokiem z cytryny)
Wykonanie:
Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem.
Dodaję jajko i miksuję przez około 30 sekund.
Dodaję mąkę i ponownie miksuję.
Zagniatam ciasto w kulkę, owijam folią i wkładam do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowywuję, wylepiam foremkę i nakłuwam widelcem.
Tartę piekę w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku z termoobiegiem około 15-20 minut do złotego koloru.
Świetna tarta! Pyszności.
OdpowiedzUsuńAleż tarta! Obłędna! Moc owoców <3
OdpowiedzUsuń