Facebook

wtorek, 28 maja 2013

Naleśniki z kremowym serkiem i rodzynkami w rumie


Składniki:
Ciasto nalesnikowe:
jajko/a
mąka
mleko + kefir
domowy cukier waniliowy
rozpuszczone masło (opcjonalnie)
szczypta soli
tłuszcz do smażenia

Nadzienie:
kremowy biały serek (u mnie Wieluń.Mój Ulubiony)
śmietana 30%
cukier puder
rodzynki
rum

Wykonanie:
Z podanych składników miksuję masę i piekę naleśniki.
Aby naleśniki nie przywierały należy dobrze rozgrzać patelnię.

Rodzynki zalewam rumem i odstawiam w chłodne miejsce. Najlepiej na całą noc.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno i łączę z serkiem utartym z cukrem pudrem.
Dodaję rodzynki i całość delikatnie mieszam.

Taką masą smaruję naleśniki i składam na trójkąty.

I gotowe!

Naleśniki można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.


Nalesniki dodaję do akcji Śniadanie w maju w Barku "U Peli".


Czas na piknik z home&you!


6 komentarzy:

  1. Mniam! Wyglądają naprawdę rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Naleśniki z kremowym serkiem to idealna propozycja na obiad w stylu comfort food :) Pamiętam takie naleśniki z dzieciństwa!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam naleśniczki, najbardziej z ulubionym twarożkiem Pilos, takie z kremowym serkiem na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smacznie to wygląda wszamałbym se, ale muszę żonkę poprosić o zrobienie tego :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)