Ciasto nalesnikowe:
jajko/a
jajko/a
mąka
mleko + kefir
domowy cukier waniliowy
rozpuszczone masło (opcjonalnie)
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
Nadzienie:
kremowy biały serek (u mnie Wieluń.Mój Ulubiony)
śmietana 30%
cukier puder
rodzynki
rum
Wykonanie:
Z podanych składników miksuję masę i piekę naleśniki.
Aby naleśniki nie przywierały należy dobrze rozgrzać patelnię.
Rodzynki zalewam rumem i odstawiam w chłodne miejsce. Najlepiej na całą noc.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno i łączę z serkiem utartym z cukrem pudrem.
Dodaję rodzynki i całość delikatnie mieszam.
Taką masą smaruję naleśniki i składam na trójkąty.
I gotowe!
Naleśniki można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.
tłuszcz do smażenia
Nadzienie:
kremowy biały serek (u mnie Wieluń.Mój Ulubiony)
śmietana 30%
cukier puder
rodzynki
rum
Wykonanie:
Z podanych składników miksuję masę i piekę naleśniki.
Aby naleśniki nie przywierały należy dobrze rozgrzać patelnię.
Rodzynki zalewam rumem i odstawiam w chłodne miejsce. Najlepiej na całą noc.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno i łączę z serkiem utartym z cukrem pudrem.
Dodaję rodzynki i całość delikatnie mieszam.
Taką masą smaruję naleśniki i składam na trójkąty.
I gotowe!
Naleśniki można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.
Nalesniki dodaję do akcji Śniadanie w maju w Barku "U Peli".
Mniam! Wyglądają naprawdę rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńNaleśniki z kremowym serkiem to idealna propozycja na obiad w stylu comfort food :) Pamiętam takie naleśniki z dzieciństwa!
OdpowiedzUsuńIdealne połączenie :)
OdpowiedzUsuńKoocham nalesniki!
OdpowiedzUsuńUwielbiam naleśniczki, najbardziej z ulubionym twarożkiem Pilos, takie z kremowym serkiem na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńSmacznie to wygląda wszamałbym se, ale muszę żonkę poprosić o zrobienie tego :)
OdpowiedzUsuń