Składniki na 4 foremki:
250 g mąki krupczatki
125 g masła
50 g cukru pudru
1 jajko
2 galaretki w różnych smakach i kolorach + gorąca woda
wiśnie w alkoholu (u mnie w spirytusie z domowej wiśniówki)
gorzka czekolada
rodzynki
orzechy włoskie
migdały
Wykonanie:
Dzień wcześniej przygotowuję 2 galaretki według instrukcji na opakowaniu.
Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem.
2 galaretki w różnych smakach i kolorach + gorąca woda
wiśnie w alkoholu (u mnie w spirytusie z domowej wiśniówki)
gorzka czekolada
rodzynki
orzechy włoskie
migdały
Wykonanie:
Dzień wcześniej przygotowuję 2 galaretki według instrukcji na opakowaniu.
Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem.
Dodaję jajko i miksuję przez około 30 sekund.
Dodaję mąkę i ponownie miksuję.
Zagniatam ciasto w kulkę, owijam folią i wkładam do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowywuję i wylepiam foremki.
Tartaletki piekę w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku z termoobiegiem około 15-25 minut do złotego koloru.
Tartaletki piekę w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku z termoobiegiem około 15-25 minut do złotego koloru.
Cudne babeczki dla..dorosłych! :-)
OdpowiedzUsuńAle słodkie tartaletki :) Bardzo pyszny i zachęcający pomysł!
OdpowiedzUsuń