Przepis na jajko zapiekane w kokilkach ze świeżymi liśćmi szpinaku i kozim serem podpatrzyłam na blogu Stoliczku nakryj się.
Drugi przepis jest moim pomysłem.
Obydwa smakują wysmienicie.
Idealne na leniwe, wiosenne lub letnie śniadanie na tarasie czy balkonie :)
Zapraszam !!!
Składniki:
jajka
szpinak
kozi ser
śmietana
czosnek
masło
sól, pieprz
pieczywo
Wykonanie:
Jajko ze szpinakiem i kozim serem:
Kokilkę smaruję masłem.
Na dnie rozkładam kilka liści świeżego, młodego szpinaku i wbijam ostrożnie jajko.
Na wierzch układam plasterek koziego sera i łyzkę śmietany.
Całość doprawiam solą i pieprzem.
Jajko ze szpinakiem i czosnkiem:
W rondelku rozgrzewam masło, dodaję rozgnieciony czosnek.
Po chwili wrzucam liście młodego szpinaku.
Doprawiam sola i pieprzem i duszę przez chwilę.
Gotowy szpinak przekładam do kokilki i wbijam ostrożnie jajko.
Doprawiam pieorzem.
Jajka wkładam do rozgrzanego piekarnika i zapiekam do uzyskania porządanej i ulubionej konsystencji żółtka i białka.
Podawać gorące. Najlepiej w asyście chrupiącego chleba i opruszone szczypiorkiem.
I gotowe!
Jajko ze szpinakiem i czosnkiem.
Jajko z kozim serem i śmietaną.
Jajka dodaję ją do akcji Śniadanie w maju w Barku "U Peli".
Bardzo mi narobiłaś ochotę na jajo:)
OdpowiedzUsuńPieczone jajka to jeden z moich ulubionych sposobow na rozpoczecie dnia!
OdpowiedzUsuńO tak podanych jajek wieki nie jadłam! Koniecznie muszę zrobić, są przepyszne :)
OdpowiedzUsuń