Facebook

czwartek, 30 maja 2013

Sałatka z roszponką, kozim serem i orzechami włoskimi


Składniki:
roszponka
żółta papryka
pomidorki koktajlowe
ser kozi
orzechy włoskie
bagietka
oliwa z oliwek
Sos:
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
musztarda typu dijon
miód
sól, pieprz
Wykonanie:
W piekarniku opiekam bagietkę skropioną oliwą z oliwek.
Na chwilę przed końcem dodaję pokrojony na plastry kozi ser.
Z podanych składników przygotowuję sos.
Na talerzu rozkładam roszponkę, pokrojone pomidorki koktajlowe i żółta paprykę.
Całość skrapiam sosem.
Za wierzchu rozkładam ciepły ser i całość posypuję orzechami włoskimi.
Podaję z ciepłą bagietką.
I gotowe!
Z wersji piknikowej lub przeznaczonej do lunch boxu kozi ser podaję na zimno pokruszony lub w plastrach.


Sałatkę dodaję do akcji Śniadanie w maju w Barku "U Peli".


Czas na piknik z home&you!


wtorek, 28 maja 2013

Naleśniki z kremowym serkiem i rodzynkami w rumie


Składniki:
Ciasto nalesnikowe:
jajko/a
mąka
mleko + kefir
domowy cukier waniliowy
rozpuszczone masło (opcjonalnie)
szczypta soli
tłuszcz do smażenia

Nadzienie:
kremowy biały serek (u mnie Wieluń.Mój Ulubiony)
śmietana 30%
cukier puder
rodzynki
rum

Wykonanie:
Z podanych składników miksuję masę i piekę naleśniki.
Aby naleśniki nie przywierały należy dobrze rozgrzać patelnię.

Rodzynki zalewam rumem i odstawiam w chłodne miejsce. Najlepiej na całą noc.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno i łączę z serkiem utartym z cukrem pudrem.
Dodaję rodzynki i całość delikatnie mieszam.

Taką masą smaruję naleśniki i składam na trójkąty.

I gotowe!

Naleśniki można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.


Nalesniki dodaję do akcji Śniadanie w maju w Barku "U Peli".


Czas na piknik z home&you!


niedziela, 26 maja 2013

Deser z galaretką, mascarpone i owocami


Składniki:
galaretki w ulubionych smakach
świeże owoce: u mnie truskawki, banan, mango i pomarańcza
dodatki: gorzka czekolada, wiśnie w alkoholu, galaretki w cukrze
mascarpone
śmietana 30 %
cukier puder
sok z cytryny
Wykonanie:
Dzień wcześniej przygowuję galaretki w 3 smakach według instrukcji na opakowaniu.
Gotowe galaretki kroję w kostkę i rozkładam w pucharkach.
Dodaję pokrojone owoce (banana skrapiam sokiem z cytryny).
Na wierzchu rozkładam mascarpone utarty z cukrem i połączony z ubitą na sztywno kremówką.
Deser dekoruję wiśniami w alkoholu, gorzką czekoladą i galaretką w cukrze.

I gotowe!




środa, 22 maja 2013

Jajka zapiekane ze szpinakiem na dwa sposoby

Przepis na jajko zapiekane w kokilkach ze świeżymi liśćmi szpinaku i kozim serem podpatrzyłam na blogu Stoliczku nakryj się.
Drugi przepis jest moim pomysłem.
Obydwa smakują wysmienicie.
Idealne na leniwe, wiosenne lub letnie śniadanie na tarasie czy balkonie :)

Zapraszam !!!


Składniki:
jajka
szpinak
kozi ser
śmietana
czosnek
masło
sól, pieprz
pieczywo

Wykonanie:
Jajko ze szpinakiem i kozim serem:
Kokilkę smaruję masłem.
Na dnie rozkładam kilka liści świeżego, młodego szpinaku i wbijam ostrożnie jajko.
Na wierzch układam plasterek koziego sera i łyzkę śmietany.
Całość doprawiam solą i pieprzem.

Jajko ze szpinakiem i czosnkiem:
W rondelku rozgrzewam masło, dodaję rozgnieciony czosnek.
Po chwili wrzucam liście młodego szpinaku.
Doprawiam sola i pieprzem i duszę przez chwilę.
Gotowy szpinak przekładam do kokilki i wbijam ostrożnie jajko.
Doprawiam pieorzem.

Jajka wkładam do rozgrzanego piekarnika i zapiekam do uzyskania porządanej i ulubionej konsystencji żółtka i białka.
Podawać gorące. Najlepiej w asyście chrupiącego chleba i opruszone szczypiorkiem.

I gotowe!

 Jajko ze szpinakiem i czosnkiem.



Jajko z kozim serem i śmietaną.

Jajka dodaję ją do akcji Śniadanie w maju w Barku "U Peli".

poniedziałek, 20 maja 2013

Wiosenna sałatka ze szpinakiem, miodowym sosem i prażonymi ziarnami

Składniki:
liście młodego szpinaku
liście endywi
pomidory koktajlowe
rzodkiewki
zielony ogórek
cebula
nasiona słonecznika i pestki dyni
Sos:
oliwa z oliwek
sok z cytryny
miód
pieprz
Wykonanie:
Pomidorki kroję na połówki, rzodkiewki i ogórka na plastry, a cebulę w piórka.
W misce łączę szpinak, endywię i warzywa.
Sałatkę skrapiam sosem i posypuję uprażonymi na suchej patelni ziarnami.
I gotowe!


Sałatkę dodaję do akcji Śniadanie w maju w Barku "U Peli".


Czas na piknik z home&you!Piechotą do lata...



sobota, 18 maja 2013

Tarta z kremowym mascarpone z białą czekoladą i owocami

19 maja jest Światowym Dniem Pieczenia.

Z tej okazji, ciut wcześniej ;) prezentuję przepis na pyszną tartę z owocami.
Na niedzielę i świętowanie wypiek idealny.

Składniki:

Tarta:
250 g mąki krupczatki
125 g masła
50 g cukru pudru
1 jajko

Nadzienie:
250 g serka mascarpone
100 g białej czekolady
200 ml smietany 30%

truskawki, mango, pomarańcza, banan (skropiony sokiem z cytryny)

Wykonanie:
Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem.
Dodaję jajko i miksuję przez około 30 sekund.
Dodaję mąkę i ponownie miksuję.
Zagniatam ciasto w kulkę, owijam folią i wkładam do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowywuję, wylepiam foremkę i nakłuwam widelcem.
Tartę piekę w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku z termoobiegiem około 15-20 minut do złotego koloru.
Gotową studzę w foremece.

Białą czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej, studzę i miksuję z serkiem mascarpone.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno.
Delikatnie mieszam obydwie masy.

Na gotowy spód tarty wykładam krem i dekoruję owocami.

I gotowe!






niedziela, 12 maja 2013

Burgery z domowym sosem barbecue według Gordona Ramsey'a

Przepis na te przepyszne burgery z domowym sosem barbecue  podpatrzyłam w jednym z programów telewizyjnych Gordona Ramsey'a. Ciut go zmodyfikowałam i oto rezultaty.
Zapraszam !!!
Składniki:
Burgery:
mielone mięso wołowo-wieprzowe (u Gordona R.  wieprzowina)
boczek
szalotka
słodka papryka
sól, pieprz
przyprawa do mięsa mielonego
oliwa z oliwek
Sos barbecue:
cebula (u mnie czerwona)
2-3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
słodka papryka
brązowy cukier
kechup
sos pomidorowy z chilli
sól, pieprz
sos Worcester
bułki (u mnie z dynią)
liście młodego szpinaku
roszponka
Wykonanie:
Burgery:
Boczek kroję na drobną kostkę i smażę na patelni aż stanie się chrupiący.
Szalotkę drobno siekam i dodaję do mięsa.
Doprawiam solą i pieprzem i dokładnie wyrabiam.
Dodaję boczek, słodką paprykę i przyprawę do mięsa mielonego.
Całośc dokładnie mieszam i formuję małe lekko spłaszczone kotleciki.
Smaruje je oliwą z oliwek.
Piekę z dwóch stron na patelni grillowej.
Sos:
Na rozgrzaną patelnie wlewam odrobinę oliwy i dodaję drobno posiekaną cebulę z rozgniecionym czosnkiem.
Doprawiam solą i pieprzem.
Dokładnie mieszam.
Dodaję odrobinę brązowego cukru i słodką mieloną paprykę.
Ponownie mieszam.
Nastepnie wlewam sos Worcester.
Po chwili dodaję ketchup i odrobinę soku pomidorowego z chilli.
Ponownie doprawiam solą i pieprzem.
 Bułkę kroję na pół i podpiekam na patelni grillowej.
Na połowie rozkładam liście młodego szpianku i roszponkę.
Dodaję burgera i sos barbecue.
Przykrywam druga połową bułki.
I gotowe!

Taką kanapkę można jeść przez cały dzień począwszy od późnego śniadania lub brunchu, dlatego dodaję ją do akcji Śniadanie w maju w Barku "U Peli".

Czas na piknik z home&you! 

piątek, 10 maja 2013

Sałatka z młodym szpinakiem i sadzonym jajkiem

W swojej kuchni inspiruję się wieloma rzeczami.
Rodzinnymi przepisami, wycinkami z gazet, książkami kucharskimi czy programami kulinarnymi.
Bardzo często sięgam również do blogosfery, dlatego bardzo spodobała mi się akcja Dziekujemy za przepisy i postanowiłam wziąć w niej udział.

Sałatka ta idealnie wpisuję się również w konwencję nowej akcji w Barku sałatkowym "U Peli" zatytułowanej Śniadanie w maju.

Moją propozycją jest sałatka ze szpinakiem i jajkiem sadzonym.
Zainspirowałam się przepisem z bloga Make cooking easier.

Serdecznie zapraszam !!!


Składniki:
świeży młody szpinak
chudy boczek
pomidorki koktajlowe
jajko
sól, pieprz

Sos:
oliwa z oliwek
kilka kropli soku z cytryny
sól, pieprz
miód

Wykonanie:
Liście szpinaku myję, suszę i rozkładam na talerzu.
Dodaję przekrojone na połówki pomidory koktajlowe.
Całośc skrapiam przygotowanym sosem.
Boczek kroję na paseczki i rumienię na patelni.
Po chwili wbijam na patelnię jajko.
Gotowe jajko przekładam na sałatkę i całość posypuję boczkiem.
I gotowe!




Piechotą do lata...
Akcja Kolacja

wtorek, 7 maja 2013

Quesadillas po polsku z salami, cebulą i pieczarkami

Już po raz trzeci w maju odbywa się święto kuchni meksykańskiej, czyli Hola Mexico 3
 organizowany przez Shinju.

Potrawy typowo meksykańskiej prezentuje na Podróżach Kulinarnych Świata, w zakładce kuchnia meksykańska, czyli tutaj.

Tym razem kuchnia meksykańska była po prostu inspiracją.
Obok typowo meksykańskich składników, takich jak pszenna tortilla, ser cheddar i przyprawy meksykańskie, pojawiły się również inne przysmaki, czyli pieczarki, cebula i salami.

Taki mezalians smakował pysznie :)

 Quesadillas świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, dlatego mozna je zabrać ze sobą do pracy lub na piknik. 
Przekąska pasuję równiez na śniadanie, dlatego ją  do nowej akcji w Barku sałatkowym "U Peli" zatytułowanej Śniadanie w maju.


Serdecznie zapraszam !!!


Składniki:
pszenne tortille
salami
pieczarki
cebula
żółty ser (u mnie cheddar)
sos pomidorowy/salsa pomidorowa/sos taco
sól, pieprz
przyprawa do kuchni meksykańskiej Kamis
odrobina masła
Wykonanie:
Pieczarki oczyszczam, obieram ze skórki i kroję na plasterki.
Następnie duszę je na maśle i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Cebulę kroję w piórka a salami na paseczki.
Tortille smaruję odrobiną sosu i rozkładam pieczarki, cebulę i salami.
Całość posypuję startym serem cheddar i przyprawą do kuchni meksykańskiej.
Gotową tortillę przykrywam drugą tortillą.
Zapiekam w specjalnym opiekaczu aż ser się rozpuści.
Można to również zrobić to na patelni (np. grillowej), ale wtedy polecam używać jednej tortilli. Składniki rozkładać na połowie i przykryć drugą. Tak łatwiej operować potrawą przy przewracaniu na patelni.
I gotowe!
Można podawać ze śmietaną, ulubioną salsą lub typowo meksykańskim guacamole.


Czas na piknik z home&you! Startujemy!

piątek, 3 maja 2013

Tartaletki z galaretką i wiśniami w alkoholu

 
 
  Składniki na 4 foremki:
250 g mąki krupczatki
125 g masła
50 g cukru pudru
1 jajko

2 galaretki w różnych smakach i kolorach + gorąca woda

wiśnie w alkoholu (u mnie w spirytusie z domowej wiśniówki)
gorzka czekolada
rodzynki
orzechy włoskie
migdały

Wykonanie:
Dzień wcześniej przygotowuję 2 galaretki według instrukcji na opakowaniu.

Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem.
Dodaję jajko i miksuję przez około 30 sekund.
Dodaję mąkę i ponownie miksuję.
Zagniatam ciasto w kulkę, owijam folią i wkładam do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowywuję i wylepiam foremki.
Tartaletki piekę w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku z termoobiegiem około 15-25 minut do złotego koloru.
Gotowe studzę w foremkach lub na kratce.

Galaretki kroję w kostkę i wypełniam nimi tartaletki.
Dekoruję wiśniami, kawałkami czekolady, rodzynkami oraz orzechami włoskimi i migdałami.

I gotowe!

Czas na piknik z home&you!Przywołujemy wiosnę!!!