Facebook

czwartek, 17 maja 2012

Tortilla z twarożkiem i bananem

Przygotowując tą potrawę zainspirowałam się przepisem na Pitę z bananem i twarożkiem zamieszczoną w ostatnim numerze czasopisma Sól i Pieprz (maj-czerwiec, 3/2012) na stronie 43.

Ciekawy eksperyment.
Tortilla na słodko.
Godna polecenia !!!



Składniki:
miękki twarog
jogurt naturalny
tortilla
cynamon
kardamon
brązowy cukier
banan
czekolada
płatki migdałowe

Wykonanie:
Twaróg rozgniatam widelcem i łączę z odrobiną jogurtu naturalnego. Dodaję cynamon, kardamon i cukier trzcinowy.
Banana kroję na plasterki.
Tortillę podgrzewam na patelni.
Na tortilli rozkładam twarożek, banana i składam na pół.
Zapiekam z dwóch stron na złoty kolor.
Podaję z plasterkami bababa, roztopioną czekoladą i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

I gotowe!



Tortillę na słodko dodaję do 2 akcji:

Przekąski na SESJĘ

4 komentarze:

  1. ale pomysł, no proszę;)

    OdpowiedzUsuń
  2. tortilla na słodko- zastanawiam się jak smakuje, ale jak mówisz, że pyszne to musi takie być! przynajmniej tak wygląda, mniam! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakuje dość ciekawie, myślę, że można ją połączyć również z serkiem homogenizowanym lub bieluchem :)
      Natomiast pierwszy raz tortillę na słodko jadłam w Pizzy Hut :) tam są banany zawijane właśnie w tortillę. Trzeba tylko pamiętac aby była naturalna a nie smnakowa :)

      Usuń
  3. Tortilla na słodko jest pyszna, wolę zdecydowanie bardziej niż słodkie naleśniki :) Szybkie i pyszne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)