Facebook

niedziela, 30 września 2012

Przysmak ze wschodu czyli kuraga z czarnymi rodzynkami i orzechami włoskimi

Dzisiaj z przyjemnością prezentuję oryginalny przysmak z dalekiego wschodu - Uzbekistanu.

Zakupiony na Rynku Besarabskim znajdującym się w centrum Kijowa na końcu głównej arterii miasta Chreszczatyku.

Jego głównym składnikiem jest kuraga - suszony owoc bardzo podobny w wyglądzie i smaku do moreli.


Składniki:
naturalnie suszona kuraga lub suszona morela
czarne rodzynki
orzechy włoskie

Wykonanie:
Owoc kuragi lub moreli delikatnie nacinam.
Do środka wkładam czarne rodzynki i świeży orzech włoski.

I gotowe!




Przysmak dodaję do 4 akcji:


Smakołyki na pikniki


4 komentarze:

  1. robię takie coś z eko moreli... to jest przepyszne :)... tu link do moich morelowych zagryzek: http://potrawypolgodzinne.blogspot.com/2012/08/zagryzki-w-klimacie-arabskim.html
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pyszności Kochanie, wspaniałe to musi być ale Ty i tak nie uwierzysz w to co pisze... Do czasu aż nie uwierzysz będę tak pisał :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kuraga to nie nazwa owocu tylko nazwa "suszonej moreli bez pestki". Morela może być także inaczej spreparowana i wtedy mamy: urjuk (drobna morela suszona z pestką), asztak-pasztak (morela, z której wyjęto pestkę, wyciągnięto z pestki jądro i z powrotem włożono do suszonej moreli).

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)