Facebook

piątek, 3 maja 2013

Tartaletki z galaretką i wiśniami w alkoholu

 
 
  Składniki na 4 foremki:
250 g mąki krupczatki
125 g masła
50 g cukru pudru
1 jajko

2 galaretki w różnych smakach i kolorach + gorąca woda

wiśnie w alkoholu (u mnie w spirytusie z domowej wiśniówki)
gorzka czekolada
rodzynki
orzechy włoskie
migdały

Wykonanie:
Dzień wcześniej przygotowuję 2 galaretki według instrukcji na opakowaniu.

Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem.
Dodaję jajko i miksuję przez około 30 sekund.
Dodaję mąkę i ponownie miksuję.
Zagniatam ciasto w kulkę, owijam folią i wkładam do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowywuję i wylepiam foremki.
Tartaletki piekę w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku z termoobiegiem około 15-25 minut do złotego koloru.
Gotowe studzę w foremkach lub na kratce.

Galaretki kroję w kostkę i wypełniam nimi tartaletki.
Dekoruję wiśniami, kawałkami czekolady, rodzynkami oraz orzechami włoskimi i migdałami.

I gotowe!

Czas na piknik z home&you!Przywołujemy wiosnę!!!


2 komentarze:

  1. Cudne babeczki dla..dorosłych! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale słodkie tartaletki :) Bardzo pyszny i zachęcający pomysł!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)