Facebook

środa, 8 lutego 2012

Gofry




Składniki:
Ciasto na 12 mini gofrów:                                     
  • 350 g mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 500 ml mleka
Dodatki:
  • cukier puder, cukier kryształ
  • mrożone truskawki
  • śmietana 30%
  • kiwi
  • maliny
  • mrożone truskawki
  • gorzka czekolada
  • rodzynki
  • orzechy włoskie
  • migdały
Wykonanie:
Do miski wsypuję mąkę, cukier, szczyptę soli, 4 żółtka i mleko. Wszystko dokładnie mieszam.
W międzyczasie w rondelku rozpuszczam masło i przestudzone wlewam do masy i mieszam aż składniki dokładnie się połączą.
Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie łączę z masą.
Ciasto wylewam chochelką na gofrownicę i piekę ok 5-7 min, aż się zarumienią.

Uwaga! Gofrownica musi być bardzo dobrze rozgrzana!

Ostudzone gofry podaję z różnymi dodatkami :)


Z cukrem pudrem.



Z musem truskawkowym.



Z bitą śmietaną, czekoladą, rodzynkami, migdałami i orzechami włoskimi.


Z malinami i kiwi polane roztopioną czekoladą.




Z bitą śmietaną i kiwi.




Z bitą śmietaną i malinami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)