Składniki:
Ciasto na 12 mini gofrów:
- 350 g mąki
- 3 łyżki cukru
- 100 g masła
- 4 jajka
- szczypta soli
- 500 ml mleka
- cukier puder, cukier kryształ
- mrożone truskawki
- śmietana 30%
- kiwi
- maliny
- mrożone truskawki
- gorzka czekolada
- rodzynki
- orzechy włoskie
- migdały
Do miski wsypuję mąkę, cukier, szczyptę soli, 4 żółtka i mleko. Wszystko dokładnie mieszam.
W międzyczasie w rondelku rozpuszczam masło i przestudzone wlewam do masy i mieszam aż składniki dokładnie się połączą.
Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie łączę z masą.
Ciasto wylewam chochelką na gofrownicę i piekę ok 5-7 min, aż się zarumienią.
Uwaga! Gofrownica musi być bardzo dobrze rozgrzana!
Ostudzone gofry podaję z różnymi dodatkami :)
Z cukrem pudrem.
Z musem truskawkowym.
Z bitą śmietaną, czekoladą, rodzynkami, migdałami i orzechami włoskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)