Facebook

czwartek, 23 lutego 2012

Omlet z wędzonym łososiem i śmietaną


Składniki na 1  omleta:
  • jajko
  • 1/2 małej cebulki
  • wędzony łosoś
  • gęsta śmietana
  • 1/2 małej łyżeczki musztardy
  • kilka kropel soku z cyrtyny
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • masło
Wykonanie:
Siekam drobno cebulkę i rumienię ją na patelni.
Odzielam białko od żółtka. Białko ubijam na sztywną pianę, a żółtko mieszam z musztardą, sokiem z cytryny i dużą łyżką śmietany. Doprawiam do smaku solą, pieprzem  i mieszam delikatnie z białkami.
Smażę omleta na bardzo małym ogniu z 2 stron około 10 minut.
Omleta smaruję śmietaną, posypuję bazylią i układam plasterki łososia. Składam na pół i dekoruję bazylią.

I gotowe!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)