Składniki na 1 omleta:
- jajko
- 1/2 małej cebulki
- wędzony łosoś
- gęsta śmietana
- 1/2 małej łyżeczki musztardy
- kilka kropel soku z cyrtyny
- bazylia
- sól, pieprz
- masło
Siekam drobno cebulkę i rumienię ją na patelni.
Odzielam białko od żółtka. Białko ubijam na sztywną pianę, a żółtko mieszam z musztardą, sokiem z cytryny i dużą łyżką śmietany. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i mieszam delikatnie z białkami.
Smażę omleta na bardzo małym ogniu z 2 stron około 10 minut.
Omleta smaruję śmietaną, posypuję bazylią i układam plasterki łososia. Składam na pół i dekoruję bazylią.
I gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)