Składniki na 3 porcje:
- 200 ml śmietany 30%
- 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady
- łyżeczka masła
- 2 świeże jajka
- 3 łyzki cukru pudru
- szczypta soli
- 2-3 łyżki rumu lub brandy (niekoniecznie)
- wiśnie w alkoholu, ewentualnie wiśnie z kompotu
Śmietanę dobrze schłodzić i ubić z 1 łyzką cukru pudru.
Czekoladę rozpuścić z dodatkiem małej łyżeczki masła (najlepiej na parze).
Żółtka ubić na puszysty krem z 1 łyzką cukru.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i pozostałą łyżką cukru.
Czekoladę połączyć z żółtkami, pianą, 3 łyzkami bitej śmietany i rumem. Delikatnie wymieszać.
Na dno pucharku wlać mus. Przełożyć na zmianę wisniami i bitą śmietaną.
Można również dać tylko jedną wartwę bitej śmietany pomiedzy dwoma warstwami wiśni.
Schłodzić w lodówce.
I gotowe!
Deser przygotowałam w ramach Czekoladowego Weekendu przygotowanego przez
autorkę bloga Bea w Kuchni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)