Facebook

niedziela, 19 lutego 2012

Mus czekoladowy z bitą śmietaną i wiśniami


Składniki na 3 porcje:
  • 200 ml śmietany 30%
  • 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • łyżeczka masła
  • 2 świeże jajka
  • 3 łyzki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki rumu lub brandy (niekoniecznie)
  • wiśnie w alkoholu, ewentualnie wiśnie z kompotu
Wykonanie:
Śmietanę dobrze schłodzić i ubić z 1 łyzką cukru pudru.
Czekoladę rozpuścić z dodatkiem małej łyżeczki masła (najlepiej na parze).
Żółtka ubić na puszysty krem z 1 łyzką cukru.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i pozostałą łyżką cukru.

Czekoladę połączyć z żółtkami, pianą, 3 łyzkami bitej śmietany i rumem. Delikatnie wymieszać.

Na dno pucharku wlać mus. Przełożyć na zmianę wisniami i bitą śmietaną.

Można również dać tylko jedną wartwę bitej śmietany pomiedzy dwoma warstwami wiśni.

Schłodzić w lodówce.

I gotowe!



Deser przygotowałam w ramach Czekoladowego Weekendu przygotowanego przez
autorkę bloga Bea w Kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)