Z podziękowaniami dla p. Iwonki za sprawdzony przepis ;)
Składniki na 15 muffinek:
Czekoladę kroję w kostkę.
Masło rozpuszczam na malutkim ogniu i odstawiam do przestygnięcia.
W naczyniu mieszam mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
W drugim naczyniu łączę roztopione masło z mlekiem i jajkiem.
Łączę suche składniki z mokrymi i mieszam aby uzyskać gładką konsystencję.
W muffinkach grudki są wrecz wskazane bo nadają babeczkom puszystość.
Wsypuję czekoladę i dokładnie mieszam.
Ciasto nakładam do foremek z papilotkami do 1/2 lub 2/3 wysokości, w zależności jak wysokie babeczki chcę uzyskać.
Muffinki wkładam do nagrzanego na 200 stopni piekarnika.
Czas pieczenia to ok 30-40 minut.
I gotowe!
Pychotka!
Muffinki upiekłam w ramach Czekoladowego Weekendu przygotowanego przez
autorkę bloga Bea w Kuchni
Składniki na 15 muffinek:
- 280 g mąki (2 szklanki)
- 100 g cukru (0,5 szklanki)
- 250 ml mleka (1 szklanka)
- 100 g masła
- jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- czekolada: mleczna, biała i deserowa (po 1/2 tabliczki z każdej)
Czekoladę kroję w kostkę.
W naczyniu mieszam mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
W drugim naczyniu łączę roztopione masło z mlekiem i jajkiem.
Łączę suche składniki z mokrymi i mieszam aby uzyskać gładką konsystencję.
W muffinkach grudki są wrecz wskazane bo nadają babeczkom puszystość.
Wsypuję czekoladę i dokładnie mieszam.
Ciasto nakładam do foremek z papilotkami do 1/2 lub 2/3 wysokości, w zależności jak wysokie babeczki chcę uzyskać.
Muffinki wkładam do nagrzanego na 200 stopni piekarnika.
Czas pieczenia to ok 30-40 minut.
I gotowe!
Pychotka!
Muffinki upiekłam w ramach Czekoladowego Weekendu przygotowanego przez
autorkę bloga Bea w Kuchni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)