Facebook

sobota, 18 lutego 2012

Muffinki z 3 rodzajami czekolady

Z podziękowaniami dla p. Iwonki za sprawdzony przepis ;)


Składniki na 15 muffinek:
  • 280 g mąki  (2 szklanki)
  • 100 g cukru  (0,5 szklanki)
  • 250 ml mleka (1 szklanka)
  • 100 g masła
  • jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • czekolada: mleczna, biała i deserowa (po 1/2 tabliczki z każdej)
Wykonanie:
Czekoladę kroję w kostkę.



Masło rozpuszczam na malutkim ogniu i odstawiam do przestygnięcia.
W naczyniu mieszam mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
W drugim naczyniu łączę roztopione masło z mlekiem i jajkiem.
Łączę suche składniki z mokrymi i mieszam aby uzyskać gładką konsystencję.

W muffinkach grudki są wrecz wskazane bo nadają babeczkom puszystość.

Wsypuję czekoladę i dokładnie mieszam.

Ciasto nakładam do foremek z papilotkami do 1/2 lub 2/3 wysokości, w zależności jak wysokie babeczki chcę uzyskać.



Muffinki wkładam do nagrzanego na 200 stopni piekarnika.
Czas pieczenia to ok 30-40 minut.

I gotowe!


Pychotka!



Muffinki upiekłam w ramach Czekoladowego Weekendu przygotowanego przez
autorkę bloga Bea w Kuchni


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)