Facebook

sobota, 25 lutego 2012

Łosoś z grilla w miodzie i sezamie



Składniki:
  • filet z łososia ze skórą
  • oliwa z oliwek
  • czosnek
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • ziarna sezamu
  • miód
Wykonanie:
Filet z łososia dokładnie myję, osuszam i kroję na porcje.
2-3 ząbki czosnku obieram i wyciskam, dodaję oliwę z oliwek i sok z cytryny. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowaną marynatą polewam łososia i odstawiam na około godzinę, dwie.
Ziarna sezamu prażę na suchej, teflonowej patelni.
Łososia odsączam z marynaty i usuwam czosnek, który łatwo mogłby się przypalic i zespsuć smak potrawy.
Patelnię grillową smaruję oliwą z oliwek i piekę na niej filety.
Około 5 minut przed zakończeniem pieczenia rybę smaruję miodem i posypuję uprażonymi ziarnami  sezamu.
Łososia wykładam na talerz i polewam miodowym sosem który wytworzył się na patelni.

Dodatki według własnego uznania. Ja skorzystałam z brokuł i malutkich marchewek.

I gotowe!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)