Składniki:
- filet z łososia ze skórą
- oliwa z oliwek
- czosnek
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- ziarna sezamu
- miód
Filet z łososia dokładnie myję, osuszam i kroję na porcje.
2-3 ząbki czosnku obieram i wyciskam, dodaję oliwę z oliwek i sok z cytryny. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowaną marynatą polewam łososia i odstawiam na około godzinę, dwie.
Ziarna sezamu prażę na suchej, teflonowej patelni.
Łososia odsączam z marynaty i usuwam czosnek, który łatwo mogłby się przypalic i zespsuć smak potrawy.
Patelnię grillową smaruję oliwą z oliwek i piekę na niej filety.
Około 5 minut przed zakończeniem pieczenia rybę smaruję miodem i posypuję uprażonymi ziarnami sezamu.
Łososia wykładam na talerz i polewam miodowym sosem który wytworzył się na patelni.
Dodatki według własnego uznania. Ja skorzystałam z brokuł i malutkich marchewek.
I gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)