Przepis zaczerpnęłam z serii wydawanej przez Rzeczpospolitą Tom XXII "Podróże kulinarne. Kuchnia Arabska" s. 121.
Składniki:
Ser feta i pomidora kroję w kostkę. Cebulę dymkę i miętę drobno siekam.
Oliwę z oliwek łączę z sokiem z cytryny, dodaję cebulę dymkę, miętę i dobrze mieszam wszystkie składniki.
Połowę przygotowanego sosu łączę z pomidorami a drugą połowę z fetą. Odstawiam do lodówki na około godzinę.
Przybranie: Orzechy włoskie oraz nasiona drobno siekam i prażę na patelni razem z sezamem.
Na talerz wykładam ser z sosem. Posypuję przybraniem. Na to układam pomidory i całość posypuję pozostałym przybraniem.
I gotowe!
Sałatkę przygotowałam w ramach II Festiwalu Kuchni Arabskiej przygotowanego przez
Pannę Malwinnę autorkę bloga Filozofia Smaku.
Składniki:
- pomidor
- ser feta
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- cebulka dymka
- listki mięty
- orzechy włoskie
- nasiona sezamu
- nasiona kminu rzymskiego i kolendry
Ser feta i pomidora kroję w kostkę. Cebulę dymkę i miętę drobno siekam.
Oliwę z oliwek łączę z sokiem z cytryny, dodaję cebulę dymkę, miętę i dobrze mieszam wszystkie składniki.
Połowę przygotowanego sosu łączę z pomidorami a drugą połowę z fetą. Odstawiam do lodówki na około godzinę.
Przybranie: Orzechy włoskie oraz nasiona drobno siekam i prażę na patelni razem z sezamem.
Na talerz wykładam ser z sosem. Posypuję przybraniem. Na to układam pomidory i całość posypuję pozostałym przybraniem.
I gotowe!
Sałatkę przygotowałam w ramach II Festiwalu Kuchni Arabskiej przygotowanego przez
Pannę Malwinnę autorkę bloga Filozofia Smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)