Śląski przepis na niedzielny deser według Joanny Brodzik zaczerpnięty z programu telewizyjnego Brodzik od Kuchni.
Składniki na 6 małych porcji:
Cytryny dokładnie szoruję i polewam wrzątkiem. Następnie ścieram z nich skórkę (tylko żółtą warstwę!) i wyciskam sok.
Oddzielam żółtka od białek.
Żółtka ucieram z cukrem i cynamonem na gęsty kogel mogel.
Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli.
Żelatynę wsypuję do miski i zalewam 3 łyzkami zimnej wody, a kiedy spęcznieje dolewam 4 łyzki gorącej wody i dokładnie mieszam. Dodaję sok i skórkę z cytryny, następnie wlewam krem z żółtek i mieszam.
Stopniowo dodaję pianę z białek i bardzo delikatnie łącze je z resztą masy.
Gotowy krem przelewam do pucharków, zaklejam folią aluminiową i wstawiam do lodówki na 2-3 godziny.
Przed podaniem polewam malinowym sokiem i dekoruję malinami.
I gotowe!
Składniki na 6 małych porcji:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z malin
- maliny
- szczypta soli
- 2 łyzki żelatyny
Cytryny dokładnie szoruję i polewam wrzątkiem. Następnie ścieram z nich skórkę (tylko żółtą warstwę!) i wyciskam sok.
Oddzielam żółtka od białek.
Żółtka ucieram z cukrem i cynamonem na gęsty kogel mogel.
Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli.
Żelatynę wsypuję do miski i zalewam 3 łyzkami zimnej wody, a kiedy spęcznieje dolewam 4 łyzki gorącej wody i dokładnie mieszam. Dodaję sok i skórkę z cytryny, następnie wlewam krem z żółtek i mieszam.
Stopniowo dodaję pianę z białek i bardzo delikatnie łącze je z resztą masy.
Gotowy krem przelewam do pucharków, zaklejam folią aluminiową i wstawiam do lodówki na 2-3 godziny.
Przed podaniem polewam malinowym sokiem i dekoruję malinami.
I gotowe!
Orzeźwiający deser z nutka słodyczy i cynamonu.
Czy przy ucieraniu żółtek musi być użyty cynamon?
OdpowiedzUsuńNie. To kwestia smaku i gustu :)
Usuń