Camembert na ciepło to jedna z moich ulubionych przekąsek jesienią i zimą.
Zaproponowałam już camembert z jabłkami i migdałami a dzisiaj inna wariacja na ten sam temat ;)
Serdecznie zapraszam.
Składniki:
camembert naturalny
jabłko
gruszka
żurawina w słoiku
miód naturalny ( tutaj nektarowo-spadziowy)
orzechy włoskie i orzechy laskowe
Wykonanie:
Jabłka i gruszki dokładnie myję, kroję na ćwiartki i usuwam gniazda nasienne.
Camembert kroję na ćwiartki lub ósemki.
Na dno naczynia żaroodpornego daję 1-2 łyzki żurawiny i rozkładam owoce.
Całość polewam miodem i dodaję kolejną łyżkę żurawiny.
Zapiekam w piekarniku aż owoce zmiękną.
Dodaję ser i ponownie polewam miodem i żurawiną.
Całość posypuję orzechami.
Potrawę zapiekam aż ser nabierze pożądanej konsystencji.
I gotowe!
Przekąskę dodaję do 5 akcji:
mmm, co za pyszności:)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie! takiego camemberta na słodko nie miałam przyjemności próbować, dlatego porywam taką porcję ze zdjęcia :D
OdpowiedzUsuńbardzo smaczna wariacja - zwłaszcza, że tyle tu słodkości :) ostrzegam, że odgapię ;) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPyszne
OdpowiedzUsuńPychota, szczególnie na jesienne dni, ja robiłam, ostatnio camembert panierowany wg Pascala(z kuchni lidla), teraz wypróbuję na słodko:)
OdpowiedzUsuńa ja skrzętnie zbieram przepisy i kiedyś na pewno wypróbuję również ten na camemberta :D
Usuń