Facebook

poniedziałek, 8 października 2012

Camembert zapiekany z żurawiną, owocami i orzechami

Camembert na ciepło to jedna z moich ulubionych przekąsek jesienią i zimą.
 
Zaproponowałam już camembert z jabłkami i migdałami a dzisiaj inna wariacja na ten sam temat ;)
 
Serdecznie zapraszam.
 
 
 
Składniki:
camembert naturalny
jabłko
gruszka
żurawina w słoiku
miód naturalny ( tutaj nektarowo-spadziowy)
orzechy włoskie i orzechy laskowe
 
Wykonanie:
Jabłka i gruszki dokładnie myję, kroję na ćwiartki i usuwam gniazda nasienne.
Camembert kroję na ćwiartki lub ósemki.
Na dno naczynia żaroodpornego daję 1-2 łyzki żurawiny i rozkładam owoce.
Całość polewam miodem i dodaję kolejną łyżkę żurawiny.
 
Zapiekam w piekarniku aż owoce zmiękną.
 
Dodaję ser i ponownie polewam miodem i żurawiną.
Całość posypuję orzechami.
 
Potrawę zapiekam aż ser nabierze pożądanej konsystencji.
 
I gotowe!
 

 
 
Przekąskę dodaję do 5 akcji:
 

Słodkie jabłuszka

6 komentarzy:

  1. wygląda przepysznie! takiego camemberta na słodko nie miałam przyjemności próbować, dlatego porywam taką porcję ze zdjęcia :D

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo smaczna wariacja - zwłaszcza, że tyle tu słodkości :) ostrzegam, że odgapię ;) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota, szczególnie na jesienne dni, ja robiłam, ostatnio camembert panierowany wg Pascala(z kuchni lidla), teraz wypróbuję na słodko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja skrzętnie zbieram przepisy i kiedyś na pewno wypróbuję również ten na camemberta :D

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)