Dwudziesty piąty października jest Światowym Dniem Makaronu.
Wykonanie:
pełnoziarnisty makaron tagliatelle
suszone pomidory
ziarna słonecznika
pestki dyni
oliwa z oliwek
sól, pieprz
parmezan
Pesto:
bazylia
pestki dyni
ziarna słonecznika
sól, pieprz
Wykonanie:
Makaron tagliatelle gotuję al dente w lekko osolonej wodzie.
W międzyczasie przygotowuję pesto:
W blenderze rozdrabniam liście bazyli, ziarna słonecznika i pestki dyni z oliwą z oliwek.
Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Suszone pomidory kroję na paseczki.
Na rozgrzanej patelni łączę makaron ze świeżym pesto i suszony i pomidorami.
Całość posypuje parmezanem, słonecznikiem i pestkami dyni.
I gotowe!
Tagliatelle dodaję do akcji:
uwielbiam makarony, ale z takimi dodatkami jeszcze nie jadłam, a wygląda świetnie i na pewno jest przepyszny! co ja bym dała za taką porcję *.*
OdpowiedzUsuńaromatyczne danie ;)
OdpowiedzUsuńpalce lizac ;)
Pozdrawiam!