Facebook

sobota, 13 października 2012

Razowe pancakes z jabłkami i miodem

Ostatnio bardzo polubiłam różnego rodzaju placki, placuszki i pancakesy.
Szczególnie na śniadanie.
Szukam coraz to nowych przepisów na blogach oraz w ulubionych książkach i czaspismach.
Dzisiaj przedstawiam razowe pancakesy z jabłkami, które podpatrzyłam u ChochElki i zaadaptowałam na wlasne smaki.
Składniki na około 6 placków:
100 g mąki razowej
50 g mąki pszennej
szczypta soli 
1 jajko
ok 150 ml mleka
1 łyżka miodu
1 płaska łyżka cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyzeczka cynamonu
1 duże jabłko lub 2 małe
około 40 g masła
tłuszcz do smażenia
miód naturalny
Wykonanie:
 Jabłka obieram ze skórki, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę.
Masło roztapiam na małym ogniu i studzę.
Do mąki pszennej dodaję szczyptę soli, cynamon i proszek do pieczenia. Mieszankę łączę z mąką razową.
Do miseczki wbijam jajko i dodaję mleko, miód oraz cukier. Całość dokładnie mieszam trzepaczką.
Mokre składniki wlewam do słuchych i dokładnie mieszam.
Dodaję roztopione masło a na końcu jabłka.
Placuszki piekę z dwóch stron na rumiany kolor.
Gotowe polewam miodem.
I gotowe!

Pancakes dodaję do 3 akcji:
Naleśnikowa Sobota 2

1 komentarz:

  1. Zdrowe i pyszne :) Lubię sobie umilać chwile takimi placuszkami.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)