Facebook

piątek, 12 października 2012

Jajka na bekonie, czyli śniadanie po angielsku

Moja wariacja na temat angielskiego śniadania.
I jedno z ulubionych śniadań Prawdziwego Mężczyzny ;)
 

Składniki:
plastry bekonu
jajko
pieczywo tostowe
sól, pieprz
szczypiorek
 
Wykonanie:
Na teflonowej patelni podsmażam plastry boczku.
Po chwili wbijam jajko i doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Podsmażam, aż jajko będzie mieć pożądaną konsystencję, czyli ścięte białko i lekko płynne żółtko.
 
Całość dekoruję posiekanym szczypiorkiem i podaję z tostem.
 
I gotowe!
 
 
Potrawę dodaję do 2 akcji:
 




6 komentarzy:

  1. o! dawno nie jadłam śniadania na styl angielski! muszę sobie upichcić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. No tak tylko skad wziąść "piperz" jak w przepisie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma to jak odrobina anonimowej złośliwości z rana ;) Literówka poprawiona. Chodziło o pieprz oczywiście. WziąĆ pieprz ;)

      Usuń
  3. Jest tylko mała niezgodność! W Anglii bekonem nie jest boczek lecz schab środkowy z obwódką tłuszczyku.Wiem, bo przed chwilą sobie usmarzyłam na kolację:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)