Facebook

czwartek, 16 lutego 2012

Oponki karnawałowe

Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować szybki i kaloryczny przepis na oponki.
Raz w roku można się skusić ;)

Idealne na Tłusty Czwartek i Ostatki.



Przepis i wykonanie - moja Mama.
Ja występuję w roli skromnego obserwatora.

Składniki na 50 oponek:
  • 300 g białego sera półtustego lub tłustego
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 1-2 kieliszki spirytusu
  • 4-5 łyżek cukru kryształ
  • cukier waniliowy
  • cukier puder
  • 2-3 kostki smalcu lub 2 kostki + olej
Wykonanie:
Biały ser dobrze zmielić. W wersji dla leniwych lub zapracowanych można go dokładnie rozgnieść widelcem.
Mąkę połączyć z cukrem (kryształem i waniliowym), dodać ser, jajka i rozpuszczoną w odrobinie wody sodę.
Wszystkie składniki zagnieść i wyrobic gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość około 1 cm.
Z ciasta wycinać duże kółka, a w nich małe dziurki.
Smalec rozpuścić w garnku. Oponki wrzucać na rozgrzany smalec i piec aż się zarumienią z jednej i drugiej strony.
Wyłożyć na papierowe ręczniczki.
Posypać cukrem pudrem.

I gotowe!

2 komentarze:

  1. Karnawal sie wprawdzie skonczyl ;) ale naszly mnie smaki ;) powaznie rozwazam zrobienie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze jest dobra pora na coś pysznego i słodkiego ;)
    Przepis polecam bo to przepis rodzinny ;) jednym słowem znany nam od wielu lat. Oponki są pyszne. Najlepsze zaraz po upieczeniu takie lekko cieplutkie...
    Mniam, mniam....
    Napisz jak Ci wyszły ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)