Facebook

niedziela, 26 lutego 2012

Szpajza cytrynowa z sokiem malinowym

Śląski przepis na niedzielny deser według Joanny Brodzik zaczerpnięty z programu telewizyjnego Brodzik od Kuchni.







Składniki na 6 małych porcji:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z malin
  • maliny
  • szczypta soli
  • 2 łyzki żelatyny
Wykonanie:
Cytryny dokładnie szoruję i polewam wrzątkiem. Następnie ścieram z nich skórkę (tylko żółtą warstwę!) i wyciskam sok.
Oddzielam żółtka od białek.
Żółtka ucieram z cukrem i cynamonem na gęsty kogel mogel.
Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli.
Żelatynę wsypuję do miski i zalewam 3 łyzkami zimnej wody, a kiedy spęcznieje dolewam 4 łyzki gorącej wody i dokładnie mieszam. Dodaję sok i skórkę z cytryny, następnie wlewam krem z żółtek i mieszam.
Stopniowo dodaję pianę z białek i bardzo delikatnie łącze je z resztą masy.
Gotowy krem przelewam do pucharków, zaklejam folią aluminiową i wstawiam do lodówki na 2-3 godziny.
Przed podaniem polewam malinowym sokiem i dekoruję malinami.

I gotowe!



 Orzeźwiający deser z nutka słodyczy i cynamonu.



2 komentarze:

  1. Czy przy ucieraniu żółtek musi być użyty cynamon?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)