Facebook

sobota, 13 października 2012

Kaiserschmarrn czyli omlet cesarski

Uwielbiam słodkie śniadania i uwielbiam omlety.

Ostatnio na kilku blogach (u Dusi, Liski, Zosi, Madame Edith  i Arven)  spotkałam się z przepisem na omlet po cesarsku czyli Kaiserschmarrn.

Potrawa ta wywodzi się z Austrii i według legendy po raz pierwszy została przygotowana dla cesarza Franciszka Józefa.

Postanowiłam sama wypróbować ten przepis i oto rezultaty.

Składniki na dużą porcję:
3 jajka
3 płaskie łyżki mąki
3 -5 łyżek mleka
2 łyżeczki cukru
rodzynki
rum
cukier puder
masło
dżem z czarnej porzeczki (w oryginale konfitura śliwkowa)

Wykonanie:
Małą garść rodzynek zalewam rumem. Odstawiam do nasiąknięcia. Najlepiej na całą noc.

Żółtka odzielam od białek.
Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam je na sztywno.
Do żółtek dodaję cukier i ucieram je na pyszysty krem.

Delikatnie łączę obydwie masy.
Dodaję mąkę, mleko i delikatnie mieszam.

Masę wylewam na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię.

Omlet posypuję odsączonymi z alkoholu rodzynkami.
Piękę aż do zarumienienia z obydwu stron.

Gotowy omlet dzielę na patelni na mniejsze kawałki,skrapiam rumem i posypuję cukrem pudrem.
Przekładam na talerz i dekoruję dżemem z czarnej porzeczki.

I gotowe!


Omlet dodaję do 2 akcji:

Naleśnikowa Sobota 2

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)