Facebook

czwartek, 25 października 2012

Tagliatelle z pesto, suszonymi pomidorami, ziarnami słonecznika oraz pestkami dyni


Dwudziesty piąty października jest Światowym Dniem Makaronu.

Wykonanie:
pełnoziarnisty makaron tagliatelle
suszone pomidory
ziarna słonecznika
pestki dyni
oliwa z oliwek
sól, pieprz
parmezan

Pesto:
bazylia
pestki dyni
ziarna słonecznika
sól, pieprz

Wykonanie:
Makaron tagliatelle gotuję al dente w lekko osolonej wodzie.

W międzyczasie przygotowuję pesto:
W blenderze rozdrabniam liście bazyli, ziarna słonecznika i pestki dyni z oliwą z oliwek.
Doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Suszone pomidory kroję na paseczki.

Na rozgrzanej patelni łączę makaron ze świeżym pesto i suszony i pomidorami.
Całość posypuje parmezanem, słonecznikiem i pestkami dyni.

I gotowe!


Tagliatelle dodaję do akcji:

2 komentarze:

  1. uwielbiam makarony, ale z takimi dodatkami jeszcze nie jadłam, a wygląda świetnie i na pewno jest przepyszny! co ja bym dała za taką porcję *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. aromatyczne danie ;)
    palce lizac ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)