Facebook

sobota, 7 kwietnia 2012

Migdałowe zajączki wielkanocne

Do upieczenia ciasteczek w kształcie zajączków natchnęła mnie Panna Malwinna oraz jej waniliowe króliczki wielkanocne.


Składniki:
  • 250 g mąki i 50 g mielonych migdałów
  • 150 g masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyzki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • cukrowe pisaki do dekoracji Dr. Oetkera
Wykonanie:
Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i łączę z cukrem ( zwykłym i waniliowym) oraz migdałami. Dodaję masło i całość dokładnie siekam nożem. Na końcu wbijam jajko.
Szybko zagniatam ciasto i wkładam na 10 minut do zamrażalki a potem na około 20-30 minut do lodówki.
Chłodne ciasto rozwałkowywuję na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm  i wycinam zające.
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i układam ciasteczka.
Zajączki piekę w temperaturze nie więcej niż 200 stopni przez około 15 minut aż się zarumienią.
Gotowe posypuję cukrem pudrem. Można je również udekorować cukrowymi pisakami Dr. Oetkera.

I gotowe!




Ciasteczka dodaję do akcji:

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)