Składniki:
- ciasto francuskie
- pieczarki
- cebula
- zółty ser np. cheddar
- migdały
- żółtko
- mleko
- sól, pieprz
- masło
Pieczarki oczyszczam, kroję na plasterki i duszę na maśle. Dodaję drobno pokrojoną cebulę.
Na końcu mieszam grzyby ze startym żóltym serem i ściągam z ognia.
Ciasto kroję na dość duże prostokąty i smaruję roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka.
Pośrodku każdego prostokąta układam pieczarki, zostawiając wolne brzegi.
Posypuję grubo posiekanymi migdałami.
Piekę ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Podaję na ciepło.
I gotowe!
Poduszeczki dodaję do 2 akcji kulinarnych:
wyobrażam się ich smak, pyszny, uwielbiam wszystko co z ciasta francuskiego :)
OdpowiedzUsuńJosiu, ależ Ty szalejesz z tymi serami:D super przekąska:D
OdpowiedzUsuńwyglądają świetnie! bardzo kuszące :)
OdpowiedzUsuńsuper, jakie pyszne
OdpowiedzUsuńSycące i proste danie :-) Podoba mi się dodatek migdałów, miła odmiana dla dobrze znanego smaku!
OdpowiedzUsuń