Wymyśliłam 2 rodzaje nadzienia:
tuńczyk z kaparami oraz twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem.
Wyszły pysznie !!! Zjedliśmy je po powrocie ze święcenia.
Składniki:
- jajka
1 rodzaj farszu:
- tuńczyk ( w sosie własnym lub w oleju)
- kapary
- cebula
- łyżka majonezu
- łyżka musztardy
- sól, pieprz
- rzeżucha
- natka pietruszki
- serek Almette z ziołami
- rzodkiewka
- szczypiorek
- sól, pieprz
Ugotowane jajka obieram ze skorupek i kroję na połówki.
Łyżeczką delikatnie wybieram żółtka, przekładam do 2 miseczek i dobrze rozgniatam je widelcem.
1 farsz: tuńczyka delikatnie odsączam i rozdrabniam. Kapary kroję na małe kawałeczki. Pietruszkę i cebulę drobno siekam. Wszystkie składniki dokładnie mieszam z żółtkami. Dodaję majonez połączony z musztardą. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Z nadzienia łyżeczką formuję kuleczki i nadziewam połówki jaj. Dekoruję rzeżuchą.
2 farsz: serek Almette z ziołami łączę z drobno pokrojoną rzodkiewką i szczypiorkiem. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Formuję kulki i faszeruję jajka. Dekoruję rzodkiewką.
I gotowe!
Jajka dodaję do akcji:
Pyszne polączenia.
OdpowiedzUsuńwesołych świąt!
uwielbiam jajka faszerowane! takie nadzianie musiało być pyszne! ;)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt ;)