Przepis zaczerpnęłam z serii wydawanej przez GW - Palce lizać nr 16/2011 s. 26.
Składniki:
- jajka (u mnie ekologiczne od sąsiadki zza płota ;)
- ogórek
- rzodkiewki
- szczypiorek
- łyżka musztardy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- natka pietruszki i koperek
Sos: sok z cytryny mieszam z oliwą i musztardą. Dodaję natkę pietruszki oraz drobno posiekany koperek. Doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam.
Jajka gotuję na twardo, studzę, obieram ze skorupek i kroję w plasterki. Ogórek i rzodkiewkę również kroję na plasterki. Szczyp[iorek drobno kroję.
W salaterce układam warstwami ogórka, jajko i rzodkiewkę. Każdą warstwę skrapiam sosem i posypuję szczypiorkiem.
I gotowe!
Sałatkę dodaję do 2 akcji:
supcio :)
OdpowiedzUsuń