Pomysł na kurczaka po węgiersku zainspirowany przepisem zamieszczonym na przyprawie do tegoż kurczaka firmy Kamis.
Składniki:
- "pałeczki" lub nóżki z kurczaka
- papryka (czerwona, zielona i żółta)
- cebula
- przyprawa do kurczaka po węgiersku Kamisa
- olej
- pieprz
- papryka słodka i ostra Kamisa
Olej łączę z przyprawą do kurczaka po węgiersku Kamisa, dodatkowo dodaję jeszcze łyżeczkę słodkiej papryki i odrobinę ostrej.
Pałeczki myję i zalewam marynatą. Pieprzę do smaku i odstawiam w vhłodne miejsce na około godzinę.
Paprykę oczyszczam i kroję na kawałki a cebulę na ćwiarki/ósemki.
W żaroodpornym naczyniu układam kurczaka i zalewam marynatą.
Wstawiam do piekarnika i nastawiam na około 200 stopni. Piekę do zrumienienia. Dodaję paprykę i cebulę i zapiekam jeszcze około 15 minut aż warzywa zmiekną.
Podaję z ziemniakami.
I gotowe!
Potrawę dodaję do 2 akcji:
Wygląda wyśmienicie..dziękuję za udział w akcji.
OdpowiedzUsuńSuper wygląda, piękne kolory:)
OdpowiedzUsuńSmaczne ! Dzięki
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
Usuń