Facebook

poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Omlet z rukolą i pomidorem

Pomysł na niebanalny omlet z rukolą.


Składniki:
  • 2 jajka
  • mleko
  • sól, pieprz
  • rukola
  • czosnek
  • ser żółty
  • pomidor
  • masło
Wykonanie:
Do miseczki wbijam jajka i rozkłócam je widelcem. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Dodaję odrobinę mleka i dokładnie mieszam.
Rukolę myję i oszuszam. Czosnek rozgniatam.
Na teflonowej patelni rozpuszczam odrobinę masła i wrzucam rukolę. Dodaję czosnek i doprawiam do smaku.
Uduszoną mieszankę wykładam na talerz a na patelnię wylewam masę jajeczną.
Zapiekam na wolnym ogniu, delikatnie poruszając patelnią aby omlet nie przywarł.
Patelnię przykrywam pokrywką na 2 minuty aby jajka stężały na górze.
Następnie rozkładam rukolę z czosnkiem. Posypuję startym żółtym serem i dodaję plastry pomidora. Omlet składam na pół i zapiekam aż ser się rozpuści.

I gotowe!


Omlet dodaję do 4 akcji:

Seromaniacy

1 komentarz:

  1. uwielbiam taki omlet! mniam pychota ;) ja robię tez taki z szynką i mozzarellą, polecam ;]

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)