Składniki (na 1 dużą tartę lub 4 tartaletki):
Ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 1 jajko
- sól, pieprz
- woda (opcjonalnie)
- szpinar (mrożony lub świeży)
- czosnek
- śmietana
- sól, pieprz
- ser rokpol
- masło
- orzechy włoskie
Mąkę łączę ze szczyptą soli i doprawiam pieprzem. Dodaję masło i dokładnie siekam nożem aż składniki się połączą. Do ciasta wbijam jajko i szybko zagniatam. Można dodać odrobinę wody w razie gdyby masa nie była zwarta. Ciasto owijam folią i wkładam do lodówki na około 30 minut.
Następnie rozwałkowuję je na grubość około 1 cm i wylepiam wyłożone papierem do pieczenia foremki. Nakłuwam je widelcem i wkładam do rozgrzanego piekarnika na około 10 min aby ciasto się podpiekło.
Szpinak podpiekam na odrobinie masła. Dodaję czosnek i doprawiam do smaku. Po chwili dodaję śmietanę i pokruszony ser. Całość dokładnie mieszam aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Masę szpinakową wykładam na podpieczone spody tartaletek. Posypuję orzechami i zapiekam w piekarniku.
I gotowe!
Można jeść na ciepło lub na zimno.
Tartaletkę dodaję do 3 akcji:
bardzo takie lubię:) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJa poproszę dużą porcję!:)
OdpowiedzUsuńale bym zjadła taką tartę! ;D pyszności!
OdpowiedzUsuń