Facebook

sobota, 7 kwietnia 2012

Faszerowane jajka wielkanocne

Zainspirowana Mirabelką i jej jajami faszerowanymi brokułami i kiełkami postanowiłam w tym roku samodzielnie przygotować nadziewane jajka wielkanocne.

Wymyśliłam 2 rodzaje nadzienia:
tuńczyk z kaparami oraz twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem.

Wyszły pysznie !!!  Zjedliśmy je po powrocie ze święcenia.




Składniki:
  • jajka

1 rodzaj farszu:
  • tuńczyk ( w sosie własnym lub w oleju)
  • kapary
  • cebula
  • łyżka majonezu
  • łyżka musztardy
  • sól, pieprz
  • rzeżucha
  • natka pietruszki
2 rodzaj farszu:
  • serek Almette z ziołami
  • rzodkiewka
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
Wykonanie:
Ugotowane jajka obieram ze skorupek i kroję na połówki.
Łyżeczką delikatnie wybieram żółtka, przekładam do 2 miseczek i dobrze rozgniatam je widelcem.

1 farsz: tuńczyka delikatnie odsączam i rozdrabniam. Kapary kroję na małe kawałeczki. Pietruszkę i cebulę drobno siekam. Wszystkie składniki dokładnie mieszam z żółtkami. Dodaję majonez połączony z musztardą. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Z nadzienia łyżeczką formuję kuleczki i nadziewam połówki jaj. Dekoruję rzeżuchą.

2 farsz: serek Almette z ziołami łączę z drobno pokrojoną rzodkiewką i szczypiorkiem. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Formuję kulki i faszeruję jajka. Dekoruję rzodkiewką.

I gotowe!





Jajka dodaję do akcji:

2 komentarze:

  1. Pyszne polączenia.
    wesołych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam jajka faszerowane! takie nadzianie musiało być pyszne! ;)
    Wesołych Świąt ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)