Facebook

niedziela, 15 kwietnia 2012

Kurczak po węgiersku

Pomysł na kurczaka po węgiersku zainspirowany przepisem zamieszczonym na przyprawie do tegoż kurczaka firmy Kamis.


Składniki:
  • "pałeczki" lub nóżki z kurczaka
  • papryka (czerwona, zielona i żółta)
  • cebula
  • przyprawa do kurczaka po węgiersku Kamisa
  • olej
  • pieprz
  • papryka słodka i ostra Kamisa
Wykonanie:
Olej łączę z przyprawą do kurczaka po węgiersku Kamisa, dodatkowo dodaję jeszcze łyżeczkę słodkiej papryki i odrobinę ostrej.
Pałeczki myję i zalewam marynatą. Pieprzę do smaku i odstawiam w vhłodne miejsce na około godzinę.
Paprykę oczyszczam i kroję na kawałki a cebulę na ćwiarki/ósemki.
W żaroodpornym naczyniu układam kurczaka i zalewam marynatą.
Wstawiam do piekarnika i nastawiam na około 200 stopni. Piekę do zrumienienia. Dodaję paprykę i cebulę i zapiekam jeszcze około 15 minut aż warzywa zmiekną.

Podaję z ziemniakami.

I gotowe!




Potrawę dodaję do 2 akcji:

Kurczak i spółka

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)